Китайският премиер не се ангажира с постигането на целта за растежа

Ли Къциян каза, че е невъзможно да каже дали страната ще постигне целта си за растежа

10:44 | 16 март 2016
Обновен: 10:47 | 16 март 2016
Ли Къциян, премиер на Китай. Снимка: Qilai Shen/Bloomberg
Ли Къциян, премиер на Китай. Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Китайският премиер Ли Къциян закри Конгреса на Народната партия, който се проведе в Пекин в продължение на 12 дни с традиционната си пресконференция, която е единствена за годината.

Ли Къциян отново остана извън конкретиката по отношение на много теми, като тонът му на моменти беше неясен. Той каза, че Китай може да се справи с индустриалния свръхкапацитет, който е налице в много индустрии, без да се стига до масови съкращения на хора и без страната да се отклонява от траекторията на растежа си.

Властите ще използват „иновативни мерки“, за да не излиза икономиката извън релси, докато икономическото ѝ представяне в различните провинции се разминава, а „бавният“ световен растеж натежава върху перспективите.

„Има и трудности, и надежди“, каза китайският премиер.

„Вярваме, че докато останем на курса на реформите и отварянето, китайската икономика няма да пострада от тежко приземяване. Реформите и развитието не са в конфликт. Следвайки структурните реформи, можем да постигнем стабилност на пазара и да подкрепим икономическото развитие“, каза Къциян.

В този аспект тонът му се различава спрямо тонът по време на конференцията през миналата година, когато той сравните реформите в Китай със „забиване на нож в собствената си плът“.

Ли призна, че ще има краткосрочна волатилност в китайската икономика, но също така твърди, че съществува начин за стабилизиране на икономиката. Отново имаме нужда от по-голяма конкретика в това отношение. Китай трябва „да държи очите си отворени за рискове на финансовите пазари“. Къциян каза, че ще предотвратят по-нататъшно разпространението на финансовите проблеми.  За целта каза, че Китай трябва да подобри финансовия надзор, а друг начин е понижаване на дълга и преобразуване на дълга в собствен капитал. Това е противоречиво предложение, като дори банковият регулатор в лицето на председателя на Китайската комисия за банкова регулация Шан Фулин каза в пресконференция, че Китай трябва да действа по-предпазливо по отношение на каквито и да било предложения за суапове на дълг срещу собствен капитал.

Китайският премиер призна, че необслужваните кредити на финансовите компании и най-вече банките са нараснали през миналата година, така че има финансови рискове. Той каза, че Китай трябва да разчита на по-пазарно ориентирани реформи и да подкрепи реалната икономика, а също и да подкрепи по-малките компании.

Въпреки че посланието от Конгреса като цяло показва намеренията на властите в Китай да направят всичко по силите си за постигането на целта за растежа, премиерът на страната каза, че за него е невъзможно да каже дали   Китай може да постигне целта си за растежа. Целта за растежа беше поставена на ниво от 6,5% до 7%. Той каза, че за него е невъзможно да направи адекватна прогноза за това дали страната ще успее да я изпълни, или не. Къциян каза още, че макар че Китай се опитва да се справи с излишния индустриален капацитет, все още има потенциал в традиционните индустриите.

Появиха се и новини във връзка с финансовите пазари, като предложената връзка между фондовите борси в Шенджен и Хонкног ще започне през тази година. Разбира се от юни миналата година насам пазарите бяха много волатилни, затова имаше известно забавяне, но Къциян каза, че през тази година вече връзката ще е налице.