Бъдещето пред Opel

Интервю с главния изпълнителен директор на Opel Карл-Томас Нюман

14:54 | 1 март 2016
Обновен: 14:58 | 1 март 2016
Opel GT Concept 2016. Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg
Opel GT Concept 2016. Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Карл-Томас Нюман, главен изпълнителен директор на Opel, коментира пред Bloomberg бъдещото развитие на компанията и плановете ѝ за развитие от автошоуто в Женева.

През 1965 Opel представи първата концептуална кола в историята в Европа. Това беше Opel GT. И моделът беше много успешен. Сега напомняме на хората за това и им показваме пътят за бъдещето с този невероятен дизайн, който е една от звездите на шоуто.

 

Получихте смесени отзиви. Според някои това е Корветът за бедняци. Подобни обвинения получи и първият Opel GT, представен през 1965. Получихте и много прекрасни отзиви, като според някои дори GM трябва да използва тази кола, или поне основата ѝ в САЩ. Казват ли Ви американските Ви колеги: „Направихте нещо хубаво в Германия“?

Разбира се. Всички в компанията обожават колата, но да се върнем на първия Ви въпрос. Сега ще се реши дали можем да произвеждаме тази кола и това зависи от бизнес модела. Не е лесно, признавам. Но както и да е, тази кола показва бъдещето за Opel, казано на езика на дизайна.

 

Големият шеф – главният изпълнителен директор на GM – беше тук неотдавна и тя каза, че сте на път да покриете разходите си през тази година, което ще е за първи път от 1999. Възможността  Opel да реализира печалба, или поне да не регистрира загуба, е вълнуваща. Какво трябва да се случи през тази година, за да го постигнете?

На прав път сме. Дойдох тук преди 3 години и от 3 години печелим пазарен дял и година след година реализираме финансовите си цели. През януари регистрирахме ръст от 10%, имахме и чудесен февруари. Въпросът е, че трябва да растем в Европа. Именно това правим. Трябва да съкратим разходите си, като работим и в тази насока. Затворихме фабриката в Бохум. Инвестираме в нови модели и мисля, че ги виждате тук. Вчера Astra беше обявена за кола на годината в Европа. Всичко работи, затова съм уверен, вървим по план и през тази година няма да сме на загуба.

 

Освен това до 2020 ще представите много автомобили. Кои ще са ключовите от тях, за да реализирате печалби от 2017 нататък?

Ключовите вече са налице, това са Astra, Mokka и всичките предложения на модела. SUV играят ключова роля в момента. Продадохме над половин милион от предишния модел Mokka X. Сега инвестираме в кросоувъри, които са почти като SUV-та. Инвестициите ни са насочени към SUV-тата.

 

Освен това ще пуснете на пазара електромобил през следващата година. Те не се представят толкова добре. Продадохте 30 хил. до момента в Германия. Очаква се, че ситуацията ще се подобрява. VW също има своите предложения в сектора на електромобилите. Какви възможности предлага скандалът, в който се замеси VW, на компании като Вашата?

Нямам търпение. През следващата година ще пуснем на пазара революционен електромобил -  Ampera E, който ще се справи с два проблема на електромобилите. На първо място разстоянието, което изминават. Ampera E ще е способна ба пробег от 300 км. с едно зареждане. На второ място е цената. Ще пуснем колата на пазара на цена, която хората могат да си позволят.

Разбира се води се цялата тази дискусия около дизеловите двигатели и емисиите и тя ни помага да сме по-креативни, води ни към електромобилите. Въпреки това голяма част от пазара все още се състои от купувачи, които предпочитат двигатели с вътрешно горене. Затова е много важно да инвестираме и в тази сфера. За GT например планът е да разполага с 3-цилиндров много ефективен турбо двигател.

 

Доколко VW ще бъде ограничен от инвестиции и какво предимство дава това на компании като вашата?

Не гледам на цялата тази дискусия и скандал като на предимство.

 

Не гледате на ситуацията като на хищник.

Не. Това е проблем за индустрията, защото изглежда сякаш всички сме мамили, което не е вярно. Инвестирали сме невероятни суми пари за чисти дизелови двигатели, за природосъобразни двигатели с вътрешно горене и те са важни за бъдещето, затова мисля, че скандалът не е нещо хубаво за индустрията, за никого.

 

Анализаторите казват, че значителното Ви присъствие на пазара във Великобритания Ви дава конкурентно предимство там, ако страната реши да напусне ЕС. Предполагам, че бихте искали това да се случи, но вярно ли е, че ще сте в по-добра позиция спрямо останалите автомобилни производители, защото произвеждате по-голяма част от колите си в рамките на страната?

Не знам. Като европеец се надявам, че има начин Великобритания да остане част от Европа. Най-голямата експозиция на всички е към паунда. Накъде ще тръгне паунда? Предимство е, ако сте хеджирали с известно производство там, както ние. Все още обаче е проблем, затова се надяваме Великобритания да остане в Европа.