Социалистите в Испания спечелиха изборите

Управляващата коалиция ще бъде формирана след евроизборите, смятат експерти

10:00 | 29 април 2019
Обновен: 10:24 | 29 април 2019
Министър-председателят на Испания Педро Санчез. Снимка: Angel Navarrete/Bloomberg
Министър-председателят на Испания Педро Санчез. Снимка: Angel Navarrete/Bloomberg

Испанският премиер Педро Санчес изглежда ще запази властта, след като неговите социалисти преодоляха историческо предизвикателство от крайната десница на изборите вчера - резултат, който по думите му повдига духа на Европейския съюз, пише Investor.bg, като цитира Ройтерс.

Социалистите успяха да увеличат броя на депутатските си места на едни от най-оспорваните избори в Испания от десетилетия, белязани от възход на крайнодясната партия Вокс. Нейната ултранационалистка кампания съвпадаше с политически тенденции из цяла Европа, където традиционните партии отстъпиха пред антиимигрантски и евроскептични сили, посочва агенцията.

Но възхода на Вокс същевременно разцепи крайнодесния вот, като още повече фрагментира испанския политически пейзаж и направи услуга на социалистите, които постигнаха почти 50-процентно увеличение на депутатските си места.
Социалистите спечелиха изборите, заяви Санчес, широко усмихнат, пред ликуващите си привърженици в централата на партията в Мадрид. Отвън стотици празнуваха, скандирайки "Да живее Испания" и "Да живее социализмът".
Социалната демокрация има велико бъдеще, защото има велико настояще и Испания е пример за това. Ние ще сформираме проевропейско правителнство, за да засилим, а не да отслабваме Европа, добави той. 

Резултатът вероятно ще означава облекчение за привържениците на по-нататъшната интеграция на ЕС в навечерието на изборите за Европейски парламент, след опасенията, че Вокс може да се сдобие с роля във властта в Испания. Вокс спечели 1 от 10 гласа и 24 места и стана първата крайнодясна партия, която получава значително присъствие в парламента, откакто страната се върна към демокрацията в края на 70-те, но не получи ролята на "кингмейкър" (балансьор на властта), към която се стремеше.

За коалиционните преговори може да прочетете в продължението на материала в Investor.bg.