Доналд Тръмп плаши инвеститорите

Част от несигурността е свързана с очакванията какво още би казал Доналд Тръмп, за да спечели изборите

12:45 | 25 февруари 2016
Автор: Кирил Петков
Ник Колас, главен пазарен стратег на Convergex. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Ник Колас, главен пазарен стратег на Convergex. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Главният пазарен стратег на Convergex Ник Колас обсъжда влиянието на кандидат президентската кампания на Доналд Тръмп върху инвеститорите в предаването Bloomberg Markets.

 

Трябва да говорим за президентските избори. Видяхме новините за Доналд Тръмп. Как това влияе на изнервеността на инвеститорите сега?

Виждаме от разговорите с инвеститори и трейдъри, че нещо, което преди приемахме за шега, вече е реалност. Изглежда, че Доналд Тръмп ще бъде номинацията на републиканците за президент и ние трябва да погледнем на това, като на факт и да видим какво означава. Ако погледнем прогнозите, Хилъри Клинтън все още има преднина, с 55% шансове да бъде следващият президент на Съединените щати. Доналд Тръм е втори, със само 22%. Имаме дълъг път, който трябва да бъде извървян.

 

Предстои ни дълъг път. Ние говорихме с Хауърд Маркс от OAKTREE CAPITAL, който говори за предизборната президентска кампания и как тя се отразява на инвеститорите. Нека чуем.

 Хауърд Маркс: Хората са уплашени до смърт. Доланд Тръмп казва, че китайците ни убиват, мексиканците ни убиват, японците ни убиват и че ние ще си върнем обратно работните места. Мисля, че хората са склонни да му вярват, а останалите се състезават с него, като се опитват да бъдат също толкова драматични.

 

Както и вие споменахте, инвеститорите са на ръба, прибавяйки и това към своите притеснения. Наистина звучи страховито за корпоративна Америка. Имам предвид, че държавното управление винаги е работило в синхрон с корпоративна Америка по отношение на законодателството. Мислите ли, че все пак ще натрупаме още несигурност до ноември в зависимост от това какво се случва?

Мисля, че би трябвало.

 

Ако печели Доналд Тръмп?

Тогава още повече. Вече започваме да виждаме тази несигурност в няколко сектора. Вече виждаме такава волатилност в сектора на здравеопазването и на финансовия сектор, каквито не сме предполагали в началото на годината. Част от това, не мога да кажа колко, е свързана с волатилността около кампанията и какво още би казал Доналд Тръмп, за да спечели още гласове до ноември.