Занков: Блокадата на границата ощетява туризма с 1 млн. евро

Светът е бизнес, 22.02.2016

22:22 | 22 февруари 2016
Автор: Кирил Петков
Константин Занков. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Константин Занков. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Прогнозната загуба от блокадата на българо-гръцката граница възлиза на около един милион евро за туризма в България и Гърция,. Това каза Константин Занков от Институт за анализи и оценки в туризма в предаването „Светът е бизнес“ на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички губят от блокадата на българо-гръцката граница, каза Занков. Хотелиерите в Сандански, Петрич и Благоевград са загубили около 30% от туристическия си поток. Това е обичайния брой гръцки туристи, които отсядат в региона.

По думите на специалиста „психозата в медиите в комбинация с блокадата на гръцката граница и нестабилните пазари в други части на света заради геополитически напрежения“, поставят българския туристически бранш в трудно положение.

Занков коментира очакванията за края на зимния сезон и за предстоящия летен сезон.

„Стига да си изиграем добре картите имаме шансове за много добър летен сезон. Можем да направим грешки на държавно ниво“.

По думите на специалиста, България трябва да се лансира, като целогодишна туристическа дестинация и да се развива културно-познавателния туризъм, като все пак не се отрича и т.нар. „парти туризъм“, но той трябва да бъде съсредоточен в определени градове.

„Южното Черноморие има потенциал за много голям ръст“.

Основните пазари, на които българския туризъм разчита са Великобритания, Германия, Норвегия, а вече и Дания, Израел, Финландия и Нидерландия.

„Не трябва да се забравя и Русия, която е на четвърто място по туристопоток“.

Вижте целия коментар: