See Link може да направи БФБ по-атрактивна

В развитие, 22.02.2016

17:55 | 22 февруари 2016
Автор: Кирил Петков
БФБ. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
БФБ. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Българската борса може би ще се окаже най-печеливша от новата борсова платформа SEE Link, защото „има какво да предложи“ и може би ще се окаже най-атрактивна. Това каза Георги Койнов, управител на ПФБК в предаването „В развитие“ на Bloomberg TV Bulgaria. По отношение на инвеститорите най-печеливши ще бъдат в Македония, защото те до момента са били ограничени по отношение на инвестиции в чужди пазари. Сега за тях се отварят четири нови пазара. 

“Сама по себе си SEE Link представлява единна електронна платформа, техническо средство, чрез което ще могат да се обменят ордери. Това няма да промени генерално играта на пазарите в нашия регион, но ще създаде много възможности за коопериране и за промотиране на регионалните пазари“.

По думите на Койнов, възможността на местни инвеститори да търгуват в Македония, Хърватия, Сърбия и Словения е била налична и към сегашния момент. Това се практикува и в момента и има доста инвеститори с експозиции там. Самото стартиране на See Link няма да отвори нови пътища, но е система, която подпомага комуникациите между различните инвестиционни посредници и дава възможност за по-прозрачно изпълнение на сделките.

„Системата ще бъде много удобна най-вече за ритейл инвеститорите“.