Европейските акции продължават своя марш нагоре

Пазарен коментар на Юън Потс, Лондон, 22.02.2016

14:05 | 22 февруари 2016
Обновен: 15:41 | 22 февруари 2016
Автор: Кирил Петков
Юън Потс. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Юън Потс. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Акциите започнаха седмицата на позитивна територия, след като инвеститорите в Европа си възвърнаха донякъде вкуса към риска. За повече подробности - Юън Потс Bloomberg, Лондон. Юън, разкажи ни повече?

Европейските акции скочиха най-много от една година насам през миналата седмица и днес инерцията продължава. Anglo American и BHP Billiton са сред най-добре представящите се акции. Една от акциите, които се покачва днес след корпоративни новини е Associated British Foods. Собственикът на магазините за евтини дрехи Primark и хлебопекарната Kingsmill повишиха прогнозите си за годишната печалба. Акциите на Home Retail Group скочиха с 12%, след като Южноафриканската група South Africa group Steinhoff, каза, че планира оферта по-висока от тази на Sainsburys. Акциите на HSBC спаднаха с 4,5% днес. Най-голямата европейска банка публикува неочаквана загуба от 858 милиона долара за четвъртото тримесечие. Загубата идва, след като приходите на банката от кредитиране спаднаха след промените въведени в отпускането на заеми. Анализаторите призовават за намаляване на разходите поради намаляващите приходи.

Паундът е на най-ниското си ниво от май 2010, след като инвеститорите се притесняват от евентуално излизане на Великобритания от ЕС .

Един уикенд е много време в политиката. Късно вечерта в петък, Камерън спечели сделката с останалите 27 лидери на ЕС за предоговаряне на членството на страна в ЕС, но вчера дебата бе подновен, след намесата на ексцентричния кмет на Лондон Борис Джонсън. Господин Джонсън или Борис, както е познат почти навсякъде, казва че ще подкрепи кампанията за напускане на ЕС. Намесата предизвика най-големия спад на паунда от май 2010, след като инвеститорите се притесняват от несигурността около референдума, които ще се проведе през юни. Камерън ще говори пред Британския парламент по-късно днес и ще се опита да подкрепи оставането на страната в реформирания ЕС.