България се насочва към интегриран сектор за сигурност

Йордан Божилов от Софийски форум за сигурност в "Светът е бизнес", 18.02.2016

22:45 | 18 февруари 2016
Автор: Кирил Петков
Бежанският поток поставя нови предизвикателства пред граничната защита. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Бежанският поток поставя нови предизвикателства пред граничната защита. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Гласуваната от Парламента промяна в закона за отбраната и въоръжените сили създава една правна възможност за участие на българската армия в защитата на границата ни. Това каза Йордан Божилов от Софийски форум за сигурност в предаването с Ивайло Лаков "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria. 

До сега схващането бе, че тази функция е от изключителната компетентност на Министерството на вътрешните работи. 

"При рисковете, пред които сме изправени в следствие на бежанския поток, трябва да се търсят различни варианти. Изправени сме пред безпрецедентна ситуация и българската армия не може да бъде оставена настрани".

Това не е единственият начин за защита, за който трябва да се мисли. Трябва да се изгражда и оградата, каза още Божилов. 

"Българската армия е обезпечавана за изпълнение на чисто военни задачи и за това ще е нужно да бъде обучавана, а и да се подобри взаимодейстито между Министерството на отбраната и МВР, защото имат различни системи за комуникации. Вървим към интегриран сектор за сигурност".

"Най-интересното е, че беше постигнат обществен консенсус. За пръв път имаме такъв".

По думите на експерта на министерството на отбраната действително се дават много по-големи технически отговорности, но използването на сила трябва да се регламентира чрез нормативни актове.

Целият коментар вижте във видеото: