Новите банкови технологии навлизат бързо, но не и в общините

Около 61% от гражданите искат да се разплащат с карти в администрацията, но рядко имат тази възможност.

19:03 | 30 октомври 2015
Автор: Димитър Баларев
Красимира Райчева, мениджър на "Visa Европа" за България. снимка: Bloomberg TV
Красимира Райчева, мениджър на "Visa Европа" за България. снимка: Bloomberg TV

Красимира Райчева, мениджър на "Visa Европа" за България, коментира тенденцията, която се наблюдава въпреки инвестициите в платежна инфраструктура.
Много от тези устройства стоят някъде по чекмеджетата по общините или са поставени така, че на гражданина да не му е удобно, каза тя. Те трябва да са на подходящи места. Според данни, които тя представи, за последните три години тези устройства се ползват 120 пъти по-малко от терминалите в магазинната мрежа. Огромна инвестиция в инфраструктура, но използвана много малко, обобщи Райчева.

Около 1.5% от броя терминали е в различни общински структури и те се ползват по-малко от средното използване на други терминали в нашата мрежа, заяви и Цветанка Минчева, директор "Банкиране на дребно" от Уникредит Булбанк. Тя го обяснява с навика на потребителите и на администрацията.
На фона на целия банков сектор се инвестират милиони и милиарди в нови услуги, които потребителите да ползват, добави тя.
Най-трудното в тази посока е да се улучи тази технология, която временно ще вземе превес.
Това, което е сигурно и вече виждаме, е че мобилното банкиране все повече придобива силни позиции. Ръстът на клиентите на мобилното банкиране в сравнение с онлайн банкирането е четири пъти по-бърз. Тоест всяка технология влиза все по-бързо на пазара.