ОИСР понижи прогнозата за световния растеж до 3%

Икономиките на САЩ, Германия и Бразилия ще се забавят

13:09 | 18 февруари 2016
Обновен: 13:13 | 18 февруари 2016
Хосе Анхел Гурия, генерален секретар на ОИСР. Снимка: Christophe Morin/Bloomberg
Хосе Анхел Гурия, генерален секретар на ОИСР. Снимка: Christophe Morin/Bloomberg

Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) понижи прогнозата си за световния растеж, заявявайки, че икономиките на Бразилия, Германия и САЩ се забавят, като предупреди, че някои развиващи се пазари са изложени на риск от волатилност на валутните курсове, съобщава Bloomberg.

Според новата прогноза световният икономически растеж през 2016 ще достигне 3%, колкото беше и през 2015. Предишната прогноза на организацията от ноември предвиждаше ръст на световната икономика от 3,3% през 2016. Прогнозата за 2017 също е понижеха с 0,3% до 3,3% спрямо 3,6%.

Прогнозите за немската и американската икономики са понижени с 0,5%, като очакванията са  САЩ да расте с 2% през 2016 и с 2,2% през 2017, а Германия с 1,3% през 2016 и 1,7% през 2017.

„Рисковете за финансовата стабилност са сериозни. Някои развиващи се пазари са особено уязвими на резки движения на валутните курсове и ефекти от високия вътрешен дълг“, казаха от ОИСР.

Централните банкери и финансовите министри на страните от Г-20 ще се съберат в Шанхай през следващата седмица, като Организацията за икономическо сътрудничество и развитие призова за фискални стимули, които да подкрепят монетарните.

„По-силен колективен политически отговор е необходим за засилване на потреблението. Паричната политика не може да работи сама. Фискалната политика е затегната в много развити икономики. Темпът на структурните реформи се е забавил. Всички три нива трябва да се използват активно за създаването на по-силен и устойчив ръст“, пише още в доклада на ОИСР.