Инфлацията в Китай с ръст, но под очакванията

Производствените цени продължават да намаляват

10:12 | 18 февруари 2016
Обновен: 10:14 | 18 февруари 2016
Китайски юани. Снимка: SeongJoon Cho/Bloomberg
Китайски юани. Снимка: SeongJoon Cho/Bloomberg

Националното статистическо бюро на Китай публикува данните за инфлацията. Потребителските цени растат с 1,8% на годишна база през януари спрямо 1,6% през декември, съобщава Bloomberg. Този прочит на данните е близък до прогнозата от 1,9%, но остава малко под нея.

Повишението на потребителските цени се дължи най-вече на поскъпването на храните. Увеличението на инфлацията може да успокои властите, че стимулите им дават резултат и икономиката няма да се забави прекомерно, но анализаторите предупреждават, че повишението може да е краткосрочно.

„Ръстът в потребителските цени е впечатляващ. Но след като цялото увеличение идва от цените на храните, това не е увеличение, което е вероятно да се задържи дълго. Цените на храните са субект на шокове на предлагането и на сезонни фактори“, пишат в доклад икономистите от Bloomberg Intelligence Том Орлик и Филдинг Чен.

Секторът на услуги изглежда продължава да движи китайската икономика напред, като инфлацията там е по-висока, отколкото в сектора на потребителските стоки, което е индикатор за повишена активност при услугите.

Свръхкапацитетът в индустриите движи активността в сектора и цените на стоките, произведени в него, надолу. Миннодобивните стоки поевтиняват с 19.8% на годишна база.

Индексът на производствените цени бележи спад от -5,3% на годишна база през януари, като спадът е по-малък спрямо регистрираният през последните няколко месеца, през които се задържаше на ниво от -5,9%. Това обаче е рекорден 47 пореден месец на спад в индикатора  като данните продължават да сочат към слабото търсене в Китай и да подхранват страховете от дефлационна спирала и по-скъпи заеми.