1.24 млн. души са загинали заради замърсения въздух в Индия

13% от смъртните случаи в страната са причинени от замърсения въздух през 2017 г., сочи проучване на Lancet

18:00 | 7 декември 2018
Смог над шосе в Ню Делхи, Индия. Снимка: Ruhani Kaur/Bloomberg
Смог над шосе в Ню Делхи, Индия. Снимка: Ruhani Kaur/Bloomberg

Близо 1.24 млн. души са починали през 2017 г. заради замърсения въздух в Индия, пише Bloomberg, позовавайки се на данни на научното списание Lancet.

Публикуваното в четвъртък проучване показва, че 13% от смъртните случаи в Индия са причинени от замърсения въздух. Това показва, че усилията на правителството в борбата с вредните емисии във въздуха са недостатъчни.

Повече хора са загинали от смога, а не от дима от горенето на пелети в домакинствата. Данните са важни, тъй като индийското правителство достави милиони бутилки с компресиран природен газ на домакинствата, за да се ограничи изгарянето на дърва и отпадъци в домовете.

В бедните индийски щати, сред които са Бихар и Джаркханд, хората, които се отопляват на дърва или чрез изгаряне на отпадъци е над 75%. Смогът е най-силно сгъстен в Северна Индия, като най-големи количества се отчитат в столицата Ню Делхи.

Експерти са установили, че 77% от населението на Индия диша въздух с концентрация на фини прахови частици над нормата. Замърсяването на въздуха се отразява най-силно върху бедните в страната, отбелязва Lancet.

Продължителността на живота в Индия ще се увеличи с 1.7 години и с 2 години в северните райони, ако се ограничи замърсяването на въздуха. Данните на Lancet може да окажат натиск върху властите в страната, което да ги принуди да предприемат конкретни действия за разрешаването на проблема.

Министерството на околната среда в Индия критикува международните проучвания, като се аргументира, че данните са преувеличени и нереалистични. Но това проучване е било финансирано в частност и от индийското здравно министерство.

Индия е най-бързо разрастващата се голяма икономика в света. Също така е и страната с най-мръсен въздух в световен мащаб.