Хасърджиев: Не чух от противниците на здравната реформа нито едно алтернативно решение

Бизнес старт, 15.02.2016

08:40 | 15 февруари 2016
Автор: Кирил Петков
Станимир Хасърджиев. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Станимир Хасърджиев. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Аргументите за вота на недоверие се простират далеч зад написаните аргументи. Това са политически актове, с които партиите се опитват да печелят обществено внимание. Здравната карта, която сега се предлага за обсъждане е в много по-мек вариант, отколкото предлаганите варианти от партиите и коалициите, които са били на управление в предишни периоди. Това каза д-р Станимир Хасърджиев в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria.  

 "Не чух от всички противници на тази реформа нито един аргументи или алтернативно решение. За мен това означава, че всички тези хора, които говорят сега, са поддръжници на настоящото статукво. Не можем да търпим да имаме най-скъпата, най-недружелюбната и най-опасната здравна система. Стига толкова. Българският народ има нужда от по-добра система".

Д-р Хасърджиев заяви, че здравната карта, която в момента е подложена на обществено обсъждане, е обективно подготвена от екип не само на национално, но и на регионално ниво. Тя се базира на цифри, числа и данни".

"Методиката бе разпространена към всички регионални комисии. Подадени бяха данни от регионалните комисии за реално извършените разходи, от какво са боледували хората в съответния регион, каква е миграцията на болни и т.н.". 

Всички европейки комисии, както и световната банка, ни казват, че най-бедната страна на Европа няма как да има толкова болници на глава от населението, сподели Хасърджиев и обясни, че парите на Здравната каса са се увеличили, заради "определени фактори. Част от лекарствата, купувани преди от министерството на здравеопазването се купуват от здравната каса. Други дейности също се прехвърлиха върху здравната каса. Това не е точене, а реално финансиране на дейности".

"Тези малко над три милиарда лева, които се отделят за здравеопазване в България, покриват само половината от нуждите. Българското здравеопазване струва над 7 млрд. и близо 50 % е изнудване под формата на доплащания. Нашата система е безкрайно несолидарна. Тя слага тежестта върху човек, когато се разболее".

По думите на специалиста, всички държави от ЕС са създали такава система, при която се плаща повече, когато си здрав, но когато се разболееш почти всичко поема солидарната система: "Нашето здравеопазване мога спокойно да го сравня с това в някои азиатски държави. В момента въпросът е, как да направим така, че все повече услуги да стават по-безплатни, не защото не сме дали пари, а защото сме го направили, когато сме били здрави".

Събеседникът говори и за най-големият длъжник към социалната каса - държавата, като каза, че точно това е причината да "няма политическа воля, за да се реши големият проблем в здравеопазването".

Вижте във видеото целия коментар: