Microsoft инвестира в компанията за споделени пътувания Grab

Grab ще използва платформата за облачни услуги Microsoft Azure

15:33 | 9 октомври 2018
Обновен: 15:35 | 9 октомври 2018
Снимка: Ore Huiying/Bloomberg
Снимка: Ore Huiying/Bloomberg

Американската технологична компания Microsoft ще инвестира във фирмата за споделени пътувания в Югоизточна Азия Grab. Междувременно стартъпът обяви, че ще използва платформата за облачни услуги Microsoft Azure, съобщава Bloomberg.

Двете компании са сключили споразумение за 5 години, което предвижда те да си сътрудничат за съхраняване на база данни, изкуствен интелект и свързани платформи за автомобили. Един от настоящите доставчици на облачни услуги на базираната в Сингапур фирма е Amazon Web Services.

Към момента Microsoft се конкурира с Amazon за привличането на клиенти за облачни услуги. Grab, която оперира в 8 държави, иска американската компания да предоставя превод в реално време на шофьора и пътниците по време на превоз.

„Все повече компании използват най-новите технологии и търсят начини, за да развиват бизнес в Югоизточна Азия“, коментира вицепрезидентът на подразделението за развитие на бизнеса в Microsoft Пеги Джонсън.

„В сътрудничество с Microsoft може да създадем редица нови услуги, които дори и не може да си представим сега“, заяви Джонсън.

Стартъпът се стреми да събере финансиране за 3 млрд. долара до края на тази година, обясни президентът на Grab Минг Ма в интервю за Bloomberg. Ръководството на Grab отказа да обяви цената на инвестицията.