Задава ли се нова гръцка криза

Атина е „мъртва“, ако прегледът по третата спасителна програма се забави

16:33 | 9 февруари 2016
Обновен: 03:30 | 10 февруари 2016
Автор: Виргиния Стаматова
Снимка: Kostas Tsironis/Bloomberg
Снимка: Kostas Tsironis/Bloomberg

„Мъртви сме“, ако прегледът по третата спасителна програма се забави и не бъде приключен до май или юни, заяви гръцкият финансов министър Евклидис Цакалотос пред парламента. Неговият коментар идва на фона на парализираната от протести страна, епизоди на политическа нестабилност и срив на фондовата борса, посочва Greek Reporter.

През миналата седмица представители на четирите институции, отпуснали поредните заеми за Гърция, напуснаха неудовлетворени Атина. Те трябва да оценят как страната се справя с мерките в програмата, а след като се убедят, че обещанията се спазват - и да започне предоговаряне по дълговете на Гърция. 

Очакванията на Цакалотос са кредиторите да се завърнат през следващата седмица. В същото време обаче публикация на Market News International сочи, че кредиторите няма да се върнат в Гърция, докато правителството на Сириза не направи „солидни предложения и точни разчети“.

Изданието посочва, позовавайки се на свои източници, че има голямо разминаване между исканията на кредиторите и предложенията на Гърция по отношение на пенсионната реформа и „червените“ задължения, които имат гърците към банките. 

Възможно е все пак четирите институции да се съгласят на предложението да няма намаляване на пенсиите, но не изглежда много възможно правителството да приложи подобни мерки, допълва още изданието.

Премиерът на южната ни съседка вече е потърсил подкрепата на германския канцлер Ангела Меркел, а на 17 февруари се очакват и разговори с един от големите защитници на Гърция – Франсоа Оланд. „Четворката“ институции обаче едва ли ще са съгласни преговорите по спасителната програма да се водят на политическо ниво, пише Investor.bg.

Доклад на Eurasia Group пък посочва, че бежанският натиск може да се окаже "камъчето", което да върне Гърция към хипотезата за Grexit, тоест напускане на еврозоната. Според анализаторите споразумението между ЕС и Турция няма да доведе до намаляване на броя на бежанците, а това ще засили натиска от страна на останалите държави от ЕС към Гърция. 

Междувременно в Гърция се заговори активно за нови предсрочни избори в следващите месеци - трети в рамките на малко повече от година. В началото на седмицата военният министър Панос Каменос, който е лидер на участващата в управляващата коалиция „Независими гърци“, посочи, че ако кредиторите настояват за неразумни мерки, последната дума ще има гръцкият народ.

Официалната позиция на кабинета е, че на последните парламентарни избори, провели се през септември, Сириза е получила ясен мандат от гръцкия народ за изпълнение на подписаната месеци по-рано трета спасителна програма и няма причина за отстъпления.

От началото на годината обаче страната е обхваната от протести - фермерите блокират пътища в страната и гранични пунктове, а на 4 февруари се проведе и най-масовата национална стачка от години. Причината е предложената от правителството пенсионна реформа, която макар и да не предвижда намаляване на пенсиите, залага на промяна на модела на изчисляване на новите пенсии, който води и до тяхното намаление.

Алексис Ципрас на няколко пъти безуспешно се опита да получи подкрепата на останалите партии в парламента за предложението.