Tesla и Toyota последваха Facebook в проблемите с опазване на данни

Изглежда надеждното съхранение на данни става все по-трудно, а засегнатите компании - все повече

10:51 | 23 юли 2018
Снимка: Patrick T. Fallon/Bloomberg
Снимка: Patrick T. Fallon/Bloomberg

Сигурното съхранение на данни става все по-гореща тема за компаниите. След скандала с Facebook сега и големи автомобилни компании са засегнати от подобен казус.

Чувствителни данни от канадски доставчик на роботизирани системи са били споделени открито в интернет, а от изтичането им са били засегнати големи автомобилни концерни като VW, Tesla и Toyota, пише в свое разследване New York Times.

Като цяло изтичането на данни възлиза на 157 гигабайта, състоящи се от 47 000 файла, казва експертът по сигурността Крис Викъри, цитиран от вестника. Засегнати са още и General Motors и Fiat, които също са съхранявали данни при доставчика на индустриални услуги.

Публично достъпните данни са включвали работни планове и тайни договори, както и лични данни на служители, като например копия от лични карти. Викъри е проследил този пропуск в неприкосновеността на личните данни и е информирал засегнатата компания. Канадската компания и засегнатите корпорации досега не са коментирали изтичането на информация, посочва още New York Times.

„Когато сключите споразумения за поверителност, вие веднага ще знаете, че това нещо не трябва да бъде обществено достъпно", каза Викъри пред вестника. Засега обаче не е ясно дали някой е изтеглил или злоупотребил с данните, а междувременно изтичането на данни е затворено.

Но непреднамереното излагане на данните на клиентите илюстрира проблем, който обърква предприятията: някои от най-големите рискове за сигурността произлизат от техните доставчици и изпълнители.

Много от най-лошите нарушения на неприкосновенността на данните са започнали с грешки на доставчик. Вижте повече за тях на Investor.bg.