Вицепремиерът застава зад собствениците на малки бензиностанции

Валери Симеонов смята, че промените в Закона за горивата ще дадат служебна победа на няколко фирми

17:52 | 9 юли 2018
Автор: Катерина Хапсали
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Вицепремиерът Валери Симеонов застана категорично зад собствениците на малки бензиностанции и превозвачите на горива. Той обсъди на среща с представители на Националното сдружение на търговците и превозвачите на горива законопроекта за административното регулиране на икономически дейности, свързани с нефт и продукти от нефтен произход, по-известен като Закон за горивата, предава БТА.

Не мога да приема опитите за ликвидиране на цял един бранш с лобистки закон, коментира Симеонов. Той посочи, че с него се дава "служебна победа" на няколко големи фирми. Заставам категорично зад тези хора, заяви вицепремиерът и посочи, че това са честни данъкоплатци.

Ангел Даскалов от националното сдружение коментира, че Валери Симеонов е единственият представител от всички парламентарно представени групи, който се е срещнал с протестиращите. По думите му този законопроект е изготвен "под командването" на Българската петролна и газова асоциация, а премиерът Борисов е заблуден, че ще доведе до събирането на повече пари в хазната. 

Собствениците на малки бензиностанции и превозвачите на горива заявиха, че не са против да има такъв закон, но възразиха срещу регистрационния режим, който се въвежда, и има всички характеристики на лицензионен, както и срещу разписаните изисквания за банкова гаранция и уставен капитал. Те са разочаровани от Борисов и властта, че не са им отделили десет минути да чуят предложенията им, за да се направи законът ефективен.

Четиристотин фирми ще фалират и в държавата няма да влезе и една стотинка, законът ще обслужи едрия капитал, обясни Симо Симов, представител на сдружението.

"Тази седмица ще бъдат потвърдени смъртните присъди на фирмите ни в парламента", заяви Иван Кашилски, председател на сдружението. Дребните собственици на бензиностанции и превозвачи на горива са готови да запалят камионите си, които след влизането в сила на новите изисквания, няма да могат да използват или да продадат.

Какво настояват собствениците на малки бензиностанции вижте на Investor.bg