Акцизът за електронните цигари ще се вдига постепенно

Ще има увеличение на акциза за бездимните цигари, като най-вероятно ще започне с 50%

16:05 | 5 юли 2018
Обновен: 16:05 | 5 юли 2018
Автор: Катерина Хапсали
Снимка: Akio Kon/Bloomberg
Снимка: Akio Kon/Bloomberg

Увеличение на акциза за електронните цигари ще има, но най-вероятно това ще бъде постепенно, на няколко стъпки.

Това обяви председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов в кулоарите на Народното събрание след консултации с партньорите си в управлението от патриотичната коалиция, цитиран от БТА.

Той обясни, че ГЕРБ няма да оттегли законопроекта за повишаване акциза на електронните цигари, както вчера поиска от депутатите си премиерът и лидер на партията Бойко Борисов заради възраженията на част от Обединени патриоти в лицето на ВМРО.

“Промените в закона за акцизите и данъчните складове обаче днес няма да бъдат разглеждани от бюджетната комисия, каза Цветанов и посочи, че това решение е взето след консултации с партньорите в управлението на ГЕРБ от патриотичната коалиция. – Получи се пропукване на позицията, която имахме заедно с колегите, които се бяха подписали под тази законодателна инициатива.”

Цветанов коментира защо се е наложила срещата в парламента. “След разговорите снощи с премиера и днес с колегите, стигнахме до решение да не оттеглим законопроекта, но отчитаме нарушената комуникация по тази законодателна промяна", призна Цветанов, за което се извини на ВМРО.

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ информира, че председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова ще отложи законопроекта за разглеждане за другата седмица, за да се направят по-задълбочени анализи.

„Така ще наложим практиките на държавите от ЕС – там 70% е акцизът на на електронната и 100% е акцизът на нормалната цигара. Затова смятам, че ще е нормално да започнем  към този момент с 50%. Но всичко това е една възможна хипотеза“, каза още Цветанов, цитиран от Агенция „Фокус“ и посочи, че по този начин  ще се намали печалбата на някои частни компании и ще се защити общественият интерес.

Повече за акцизът на бездимните цигари вижте на Investor.bg