ZTE ще получи разрешение от САЩ за възобновяване на част от дейностите си

САЩ все още обмислят дали да вдигнат изцяло забраната над китайския технологичен гигант

12:51 | 4 юли 2018
Снимка: Brent Lewin/Bloomberg
Снимка: Brent Lewin/Bloomberg

САЩ ще позволят вероятно временно на китайския технологичен гигант ZTE да възобнови част от операциите си, докато обмислят дали да вдигнат седемгодишната забрана, която бе  наложена на компанията по-рано през тази година, предава Investor.bg, позовавайки се на BBC.

През април САЩ установиха, че ZTE е нарушила някои забрани, свързани с Иран и Северна Корея. 

На ZTE бе забранено да купува части от доставчици от Америка – ход, който може да  разруши бизнеса ѝ.

Заповедта, позволяваща на ZTE да възобнови част от бизнеса си, се случва на фона на засиленото търговско напрежение между САЩ и Китай. 

Американското министерство на търговията заяви, че временното разрешение на ZTE да възобнови част от бизнес дейността си на територията на САЩ ще продължи от 2 юли до 1 август.

По силата на новата заповед ZTE ще може да поддържа продадените си телефони в САЩ, да продължи работата на съществуващите мрежи, както и други дейности.

Но същевременно ведомството заяви, че наложената през април съществуваща забрана остава „с пълна сила и ефективност“.

Понастоящем ZTE се опитва да изпълнява редица от изискванията, които биха ѝ позволили да възобнови изцяло бизнес дейността си в САЩ. Част от изискванията включват глоба от 1 млрд. долара, наемане на избран от САЩ специален екип, който да следи за спазване на споразумението, замяна на повечето ръководители от Борда на директорите, както и други мерки. 

Споразумението между администрацията на Тръмп и Пекин за премахване на забраната на ZTE е критикувано от група американски сенатори и от двете основни партии, които настояват ветото да остане, като се позовават на националната сигурност и други опасения.