Производствените цени в България рязко се повишиха през май

5,7% е ръстът на повишението на общия индекс на производствените цени в страната през май 2018 г.

12:47 | 29 юни 2018
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

През май 2018 г. производствените цени в България се повишиха рязко както на месечна база, така и на годишна база, показват данни на Националния статистически институт, предава БНР.

Общият индекс на цените на производител в България (PPI индекс) нарасна с 1,4% спрямо април, когато се повиши с 0,7 на сто. По-съществено нарастване на цените с 2,7% беше отчетено в добивната промишленост и с 1,8% в преработващата промишленост, докато цените при производството и разпределението на електрическа енергия, топлоенергия и газ, се понижиха слабо с 0,2 на сто.

На годишна база общият индекс на производствените цени в страната се повиши през май 2018 г. с 5,7% след растеж с 2,9% през предходния месец. Това представлява рязко ускоряване на растежа на производствените цени обратно към нивата от над 5,5%, достигнати през периода юли – ноември на предходната година. Производствените цени нарастват за осемнадесети пореден месец, след като през декември 2016 г. те се повишиха за пръв път от средата на 2015 г.

Доста съществено увеличение с 8,9% беше отчетено на цените при производството и разпределението на електрическа енергия, топлоенергия и газ, докато цените в добивната промишленост се повишиха с 4,4%, а в преработващата промишленост - с 4,9 на сто.

Индексът на цените на производител само на вътрешния пазар в България през петия месец на настоящата година се повишиха с 0,5% спрямо април, когато нараснаха с 0,4% и регистрира повишение на годишна база с 4,8% (спрямо май 2017 г.) след годишен растеж с 3,8% месец по-рано.

Индексът на цените на производител на международния пазар пък нараснаха с 2,7% на месечна база и със 7,1% спрямо май 2017 г.

По-рано този месец НСИ оповести доклад, отчитащ рязко ускоряване на потребителската инфлация през май до 2,6% на годишна база от 2,0% през април, достигайки най-високо ниво от началото на годината. Високите данни за производствените цени изглеждат като предпоставка за по-нататъшно увеличаване на потребителската инфлация през следващите няколко месеца.