Българският пазар на недвижими имоти е на трето място по непрозрачност в Европа

На Стария континент само Украйна и Беларус са с по-висока непрозрачност на имотните пазари от България

11:50 | 29 юни 2018
Обновен: 11:50 | 29 юни 2018
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

България заема едва 49-о място сред сто страни в индекса на консултантската компания JLL на най-прозрачните имотни пазари в света. Позицията поставя страната ни в групата на полупрозрачните имотни пазари, пише Investor.bg. Пазарът на недвижими имоти у нас е третият по непрозрачност в Европа, като след България на Стария континент са само Украйна и Беларус, съответно на 69-о и 88-о място.

Сърбия се намира на две места преди България и е поставена на 47-а позиция, а имотните пазари в Гърция, Турция и Румъния също са класирани преди този в страната ни и заемат съответно 43-о, 41-о и 29-о място.

Консултантската компания е оценила страните в категории като инвестиционно представяне, пазарни основи, регулаторни и правни системи, процес на сделките, устойчивост. Всяка категория получава оценка от 1 до 5, като 1 е най-високата оценка, а 5 – най-ниската.

България получава най-ниска оценка за инвестиционно представяне от 4,1, а най-висока за процес на сделките – 1,8.

Прозрачността на имотните пазари в света постепенно се подобрява, като 85% от тях показват по-добри резултати в сравнение с две години по-рано, когато беше публикуван последният индекс на JLL. Но има усещане, че нарастващите очаквания на инвеститорите, наемателите и обществото като цяло надвишават действителната степен на промяна, отбелязва консултантската компания.

Великобритания, Австралия и САЩ са най-прозрачните имотни пазари в света, като запазват доминацията на англоговорящите страни. Но европейските пазари с развити технологии като Холандия и Швеция също попадат в челото на класацията, съответно на шесто и десето място. В топ десет намират място и Франция, Канада, Нова Зеландия, Германия и Ирландия.

Много страни в тазгодишното допитване показват значително подобрение на резултата си, като те не са съсредоточени само в един регион. Мианмар се изкачва бързо в класацията в резултат на започналия неотдавна период на отваряне и показва най-съществено подобрение на имотния си пазар през 2018г., а Холандия, Индия, Дубай и Тайланд също постигат силен напредък.

Най-непрозрачният имотен пазар в света е Венецуела, следвана от Либия, Сенегал, Мозамбик и Кот д’Ивоар.