Иванов: Данък Уикенд носи корупционен риск

Добрин Иванов, изп. директор на Асоциацията на индустриалния капитал за данък „Уикенд“ в предаването "Светът е бизнес", 3.02.2016.

21:39 | 3 февруари 2016
Автор: Кирил Петков
Добрин Иванов. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Добрин Иванов. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Предложения режим на т.нар. данък "уикенд" ще внесе огромна административна тежест в малкия и среден бизнес. Причината е, че за прилагане на указанията ще трябва да се води прекомерно подробна аналитичност на използването на активите, стигаща до абсурди. Това каза Добрин Иванов, изп. директор на Асоциацията на индустриалния капитал в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

"Данъците трябва да бъдат прости. Така те ще бъдат внасяни по-точно, навреме и в пълен размер".

Въвеждането на този данък цели да се отговори на един проблем, "който трябваше да бъде решен по някакъв начин, защото голяма част от скъпите имоти и автомобили се купуват на името на компания и това дава предимство на собствениците, защото се ползва данъчен кредит.

Иванов даде пример с начина, по който въпросът е решен в държави, като Германия и Естония, където "законодателят е определил определен процент, върху който се използва ДДС за различните типове активи, и той се използва на плоска база": "Това е простото прилагане и простото третиране на данъчните субекти, а ние тръгваме към усложнена данъчна система".

"Нашият анализ показва, че ако се въведе в този си вид, данък "уикенд", или няма да се прилага, или ще се прилага в ограничени случаи. Дори при добросъвестни данъкоплатци, които изчисляват например личното и служебно използване на автомобилите си, винаги ще съществува риск при данъчна ревизия да не се признае изчисленият процент. Така се създават предпоставки за административен натиск и риск от корупция".

Иванов каза, че от НАП очакват допълнителен приход от въвеждането на данъка да бъде около 100 млн. лева, но "дори и тези средства да бъдат събрани, то бизнесът ще трябва да плати пет пъти повече за счетоводни и консултантски услуги. Отделно е административният натиск и корупцията, които не могат да бъдат оценени".

По думите на индустриалеца, "в последните месеци има подобряване на бизнесклимата, но с много бавни темпове и не отговаря на нуждите на бизнеса".

"Бихме искали намаляване на административната тежест, особено в частта данъчно облагане, изчисляване на осигурителните вноски, както и промяна в държа политика в образованието, защото бизнесът, особено в индустриалните сектори, изпитва остра нужда от кадри".