Американските държавни облигации подкрепят долара

В четвъртък доходността на 10-годишните американски дългови книжа нарасна към нов 7-годишен връх

16:22 | 17 май 2018
Автор: Катерина Хапсали
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Щатският долар се търгува недалеч от неговите върхове за годината, които бяха достигнати по-време на вчерашната търговия, тъй като зелените пари продължават да намират подкрепа от растящата доходност на държавните облигации на САЩ.

В четвъртък доходността на 10-годишните американски дългови книжа нарасна към нов 7-годишен връх от близо 3,12%, достигайки поредно най-високо ниво от юли 2011-а година насам, докато доходността на 30-годишните книжа се повиши до 3,249%, а на двегодишните книжа - до 2,606%, съобщава БНР. 

Трябва да се има предвид, че доходността на дълговите книжа се повиши рязко през последните дни на търговия с оглед на поредица силни икономически данни от САЩ, които подновиха спекулациите за по-агресивно от очакваното повишаване на лихвените ставки от страна на Федералния резерв. Солидният ръст на петролните цени към най-високи нива от ноември 2014-а година насам пък засилват опасенията за по-силен инфлационен натиск, което също може да принуди централната банка на САЩ да вдигне по-рязко федералната фондова лихва.

Всичко това допринася за днешно поскъпване на индекса на долара спрямо останалите основни валути с 0,2% към 93,55 пункта, след като в сряда беше достигнат за кратко нов връх за 2018-а година към 93,63 пункта.

Щатската валута поскъпва към 4-месечен връх от 110,77 японски йени и опитва да стабилизира над нивото на паритет спрямо швейцарския франка.