Виетнам ще даде тласък на икономическите реформи

Коментар на Оан Ха, Bloomberg за политическите промени във Виетнам в предаването "Asia Edge", 01.02.2016

11:38 | 1 февруари 2016
Автор: Investor.bg
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Радвам се, че си тук след настъпилите политически промени във Виетнам. Какво означава това за ръководството?

Това е най-важният пост. Всеки се интересуваше „кой ще заеме поста генерален секретар на комунистическата партия?“ Става въпрос за най-високият пост в правителството. За него бяха издигнати две кандидатури – на настоящия генерален секретар Нгуен Фу Чон и министър-председателя Тан Зун. За кратко той се съревноваше със сегашния генерален секретар. В крайна сметка Нгуен Фу Чон бе преизбран за тази длъжност. Двамата са много различни. Нгуен Фу Чон е по-консервативен и се проявяваше като такъв в предишния си мандат. Тан Зун е наистина реформатор. Той започна някои много важни реформи във Виетнам. Така че въпросът е „кой е по-добър за чуждестранните инвеститори?“

Кой е?

Това е добър въпрос. Тази сутрин от международната рейтингова агенция Fitch оповестиха, че не очакват промяна в макроикономическата картина на фона на политическите трансформации. Много икономисти също споделят това мнение, тъй като независимо, че Нгуен Чон е по-консервативно настроен, комунистическата партия постави основите на Транс-тихоокеанското търговско споразумение. Виетнам ще бъде големият печеливш от това, а от партията заявиха, че искат да приключат този процес по-късно през текущата година.

Какво казаха членовете на партийния конгрес?

Много интересни неща, защото те постоянно променяха своето решение. В крайна сметка, това, което посочиха, а същото подчерта и зам. министър на външните работи Лей Хай Трон, е, че партията иска да успокои чуждестранните инвеститори с факта, че няма да има радикални промени. Управляващите ще дадат тласък на икономическите реформи. Така че може да очакваме интересни неща от Виетнам.