До 13% мита за китайски вносители на стомана в ЕС

Те ще важат 6 месеца, но може да бъдат удължени до 5 години

14:12 | 29 януари 2016
Обновен: 17:22 | 29 януари 2016
Автор: Севделина Илиева
Снимка: Akos Stiller/Bloomberg
Снимка: Akos Stiller/Bloomberg

Европейският съюз (ЕС) налага мита от до 13% върху внос на стомана от Китай, използвана за подсилване на бетон. Това е поредният признак за безпокойството на ЕС към свръхкапацитета на китайските заводи, коментира Bloomberg.

Митата са вид наказание срещу китайските износители, които продават стоманена арматура за подсилване на бетон в ЕС на цени под себестойността им, практика известна като дъмпинг. Сред компаниите, обект на митата са Jiangyin Xicheng Steel, Jiangsu Yonggang Group и Zhangjiagang Shatai Steel.

Базираните в ЕС конкуренти, като Celsa и Riva, са понесли „значителни вреди“ в резултат на дъмпинговия внос от Китай, заяви Европейската комисия в петък в официалния си журнал. Митата, които ще влязат в сила от събота, са за шест месеца и може да бъдат удължени до пет години.

Предвид вече наложената антидъмпингова защита на ЕС срещу китайски стоки, варираща от неръждаема и електрическа стомана до стоманени жици, новите мерки отразяват европейските опасения, че китайските заводи имат капацитета да наводнят световните пазари. Китай, който формира около половината от глобалното производство на стомана и отчита най-слабия си икономически растеж от над две десетилетия през 2015 г., на 24 януари обеща да съкрати капацитета си за производство на стомана.

Китайските износители са увеличили дела си на пазара на ЕС за стоманена арматура за подсилване на бетон до почти 36% през 12-те месеца до март 2015 г. от 7,9% през 2013 г. и нулево ниво през предишните години, заяви комисията в петък.

Антидъмпинговите мита са първият резултат от разследване, което комисията стартира през април 2015 г. То бе започнато след жалба от европейската индустриална група за стомана Eurofer от името на производители, формиращи над четвърт от производството на подобна арматура в ЕС.

Временните мита варират от 9,2% до 13% в зависимост от китайския износител.