BoJ изненада пазарите с отрицателни лихви

Японската централна банка ще прилага ставка от -0,1% върху свръхрезервите на финансовите институции от 16 февруари

10:05 | 29 януари 2016
Автор: Александра Попова
Харухико Курода Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Харухико Курода Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Централната банка на Япония въведе отрицателни лихви за първи път в историята си в опит да съживи растежа na третата най-голяма икономика в света, съобщава Investor.bg, позовавайки се на CNBC.

Bank of Japan ще прилага ставка от -0,1% върху свръхрезервите на финансовите институции от 16 февруари.

Да накара банките в страната да плащат заради излишните им средства беше неочакван ход за централната банка на Страната на изгряващото слънце. Европейската централна банка (ЕЦБ) отдавна оряза лихвените нива под нулата, преди да накара банките да намалят разходите по заемите и да кредитират повече, отбелязва медията. 

През последните месеци натискът над централната банка на третата по големина икономика в света за облекчаване на паричната политика нарасна сериозно. Причината е слабият ръст на цените в страната и забавянето на икономиката на най-големия търговски партньор Китай. 

Отрицателните лихви са насочени към постигане на целевата инфлация от 2% във възможно най-кратки срокове, посочват от институцията. В момента централната банка очаква базисната инфлация да достигне средно между 0,2 и 1,2% в периода между април 2016 г. и март 2017 г. Надеждите са да бъде постигната 2% инфлация до края на тази година. 

Ръстът на потребителските цени в страната обаче остава упорито слаб. Основната инфлация, която изключва по-волатилните цени на пресните храни, отбелязва минимално повишение от 0,1% на годишна база през декември 2015 г. и е без промяна спрямо предходния месец.Спадащите цени са считани за проблемни, защото значат и по-ниски приходи за компаниите и може да доведат до отказ от инвестиции. 

Bank of Japan запази без промяна програмата си за изкупуване на активи.

Институцията отбелязва, че японската икономика се е възстановила скромно и подчертава, че финансовите пазари са нестабилни заради намаляването на цените на петрола и несигурността по отношение на бъдещите тенденции в нововъзникващите икономики, особено китайската.

“По тези причини е налице увеличаване на риска, че одобряването на бизнес доверието на японските фирми и конверсията на дефлацията може да се забавят и че основната тенденция на инфлацията може да бъде повлияна отрицателно”, посочват от институцията.

Новата система, обявена днес, ще разделя оставащата сума по всяка сметка в японската централна банка на три и всяка ще бъде облагана с положителна, нулева или отрицателна лихва. Институцията посочва, че ще предприеме допълнителни мерки при необходимост с помощта на количествени и качествени инструменти, както и чрез лихвените проценти.

Новината подкрепи силния ръст на пазарите. Основният японски индекс Nikkei се изстреля с 3 на сто, а японската йена се понижи с 2 на сто спрямо щатския долар. Фючърсите на американските акции поскъпнаха с 1%. В Китай водещият индекс в Шанхай отбелязва ръст от близо 2,7 на сто, а в Шънджън – над 3 на сто.