Стамболов: Българското шоколадово суши става хит

За шоколада, "мозъчните игри" и шансовете на българските шоколатиери да пробият на световния пазар на фона на свръхконсервативния шоколадов елит, коментар на Ради Стамболов в "Бизнес старт", 29.01.2016.

08:27 | 29 януари 2016
Автор: Кирил Петков
Ради Стамболов. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Ради Стамболов. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Големите имена в шоколатиерския бизнес по света са трето, четвърто, пето поколение и са изключително консервативни. Те са шовинистични по отношение на спазването на традициите и трудно експериментират. Това каза шоколатиерът Ради Стамболов в ефира на Bloomberg TV Bulgaria. Точно в тази специфика на пазара кулинарният експерт вижда възможности за българските шоколатиери да се докажат на международните пазари.

Преди три години стартира шоколадовата работилница на Стамболов, а "преди година и половина много голям датски партньор инвестира" в бизнеса.

"Направихме джойнт венчър, акционерно дружество за производство на шоколадово суши. Започна като на шега, а излезе извън контрол и в момента няколко големи компании искат да купят нашия бизнес".

"Интересно е колко бързо се развива нещо, когато излезе на световните пазари", каза Стамболов.  

"Навсякъде, на всички пазари има особености. В Дания, например, има данък върху захарта и за тях правим шоколадово суши с по-малко захарно съдържание. В Холандия го ядат по-сладко, в Русия - без животински продукти, в Полша предпочитат по-ванилов вкус. Всеки пазар е толкова специфичен, че ние, както имаме един продукт, от него произлязоха още много други продукти". 

99,99% от продукцията на шоколадовата работилница е предназначена за износ. Преди три години, при старта на компанията, са произвеждани 3 до 5 хил. броя шоколадово суши, а днес се произвежда половин милион. 

За своя продукт Стамболов казва, че е "мозъчна игра".

"Ние им предлагаме десерт, който изглежда едно към едно, като основните видове суши. Променена е структурата на шоколада, има пластифициран кокос, има и много други продукти, които се слагат - "хайвер" от ягоди, "сьомга" от бял шоколад с екстракт от морков... Всичко е едно забавление". 

В плановете за бъдещето на Ради Стамболов влизат и нови "хубави проекти в арабските страни", както и участие в шоколадовото изложение на 26 и 27 март в хотел "Балкан", където ще могат да се видят дори дрехи и бижута от шоколад. 

Чуйте още: