Кючуков: Трусове, колизии и фрагментация ще има в Европа

Любомир Кючуков, директор на Институт за икономика и международни отношения коментира бъдещето на Европа в предаването "Светът е бизнес", 22.01.2016.

21:08 | 22 януари 2016
Автор: Кирил Петков
Людмил Кючуков. снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Людмил Кючуков. снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Жалко е, че 16 века след падането на Римската империя, Европа не може да предложи нищо друго освен изграждане на стени. Стената може да даде време и възможност за намиране на алтернативи, но не е решение на мигрантския проблем. Това каза Любомир Кючуков, директор на Институт за икономика и международни отношения, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria. Трусове и колизии и процеси на фрагментация ще има през следващите три години, както на европейско ниво, така и на ниво отделни държави, прогнозира дипломатът. 

"Европа има много проблеми и бежанската вълна само накара тези проблеми да изплуват на повърхността".

По думите на Кючуков, само на пръв поглед изглежда, че изграждането на българо-македонска стена е общоевропейско решение. Все повече в Европа се разпространява мнението, че трябва да се засилят външните граници.

"С много висока степен на условност може да се говори, че границите на ЕС минават по границите на Македония и България. Това вади Гърция от отговорностите, които има пред ЕС и се поставя огромна въпросителна пред Шенген, който и без това има много въпросителни".

Кючуков каза още, че подобна крачка ще "делегира отговорности за България и Македония, без да им дава права, защото България не е член на Шенген, а Македония не е член на Европейския съюз".

"Проблемът не е в Европа, а в по-широк мащаб, в миграцията като цяло. Тя е един от елементите на глобализацията". 

Бившият посланик в Лондон коментира и вероятността от сухопътни атаки в Близкия изток и очакваните резултати от подобен ход, както и действията на британския министър-председател около предстоящия референдум за излизане на страната от ЕС.

Той определи кризата, през която Европа преминава в момента, като "бунта на богатите":

"Богатите области отказват да носят цялата тежест на кризата. Идеята за спасяване от кризата по единично е обречена".