Давос 2016: SAP твърди, че е номер едно в облака

Бил Макдърмът СЕО на SAP AG

15:51 | 22 януари 2016
Автор: Валери Ценков
Давос 2016: SAP твърди, че е номер едно в облака

Интервю на главния изпълнителен директор на SAP AG Бил Макдърмът за Bloomberg от Давос 2016 на 22 януари 2016.

 

Разглеждахме данните, които SAP обяви днес, а вие казвате, че продажбите през следващата година ще надминат прогнозните. Вие, както и другите компании от този бизнес преминавате през коренна промяна. Какво ви кара да мислите, че ще се справите по-добре от предвижданото?

Ние имаме различен бизнес модел от останалите. По същество, имаме пълната представа как една компания управлява основните си дигитални бизнес процеси в цялата си структура, благодарение на HANA, нашата in-memory база данни, която работи в реално време, както и на S/4HANA. Така че, в момента се намираме в началото на нов цикъл на усвояване на иновации, които променят из основи начина, по който компаниите управляват своя бизнес.

През 2010 ние едва навлизахме в облачните технологии, днес сме компания №1 в облачните услуги с 95 милиона потребители. Успяхме да направим този преход, но имахме и основния бизнес, и когато тези две неща се съчетаят и бъдат надградени до бизнес мрежа, каквато ние също имаме, то тогава постигаш цялостен поглед върху функционирането на едно предприятие в реално време.

 

Прекарвате много време в Китай, продавате много продукти в Китай. Как изглежда картината на място?

Когато видиш хората там, видиш компаниите, държавните предприятия, техните амбиции и мечти, колко съсредоточено е правителството над стратегическите цели – строежи, пътища, индустриална революция и стремежа всичко да се дигитализира...

Има растеж, има амбиция, има хъс...

Това е икономика за 12 трилиона, втората по големина в света и дали растежът ще е 6,5% или 5,6% пак е голям и е още по-значителен като съвкупни показатели.

Трябва да се гордеем с Китай, да, разбира се има проблеми на растежа както и навсякъде, където има голям ръст в икономиката.

 

Имаме една сложна икономика, плюс политици и власти, които са „зелено“ ориентирани... Вероятно сме грешели преди години, но изглежда сега е по-трудно в тази среда да направите грешки и да ви се размине за тях.

Точно така.

Но в Китай виждам млади хора в университетите, които имат мечти, амбиции и надежда.

Бизнесът иска да се промени, предприятията искат да са най-добри в своята област и когато разполагаш с иновативна технология като нашата S/4HANA, облачните технологии и мрежа, при глобализацията в икономиката можеш да постигнеш много в различни индустрии в Китай, както никъде другаде по света.

 

Обещахте приход от 20 милиарда и 6 милиарда печалба за 2015, а ми се струва че сте над тази цел. Какво можем да очакваме при дивидентите? Вие изплащате само разумни дивиденти. Какво можем да очакваме?

Заради силните ни бизнес резултати можете да очаквате, че ще продължим да подкрепяме високите дивиденти. И тук искам да наблегна на нещо. Колко компании имат...

 

Като казвате висок дивидент, имате предвид по-висок дивидент?

Това ще се реши на срещата на акционерите през месец май. Не трябва да забравяме е, че има едва няколко компании в цял свят, които имат високия ръст и капитализацията на SAP, а и решимостта ни да добавим стойност за акционерите, особено що се отнася до високите и устойчиви дивиденти.

Ако като инвеститор разгледате профила на риска на компания като нашата, то SAP има много устойчива позиция.

 

Вие преминавате през значителна трансформация – клиентите ви трябваше да заплащат значителна авансова такса, а сега вие ги преориентирате към абонаментен принцип на работа. Това вероятно оказва влияние върху маржовете?

Добър въпрос. Именно това прави SAP уникална.

Ако разгледате една ERP система, тя управлява основните процеси на една компания, веригата на снабдяване, как конструирате и произвеждате продукти, как изграждате клиентела, как се грижите за хората и управление в предприятието. Това е голяма инвестиция.

Понякога хората искат да капитализират тази инвестиция като продължат да плащат авансови такси, защото през годините този подход им е носил най-добра нетна себестойност. Ако искат да продължат така, могат да го направят.

В много случаи, клиентите купуват малка част от облака – как да се погрижа за служителите си, как да се погрижа за клиентите си... Тогава предпочита да плащат наем.

Това, което виждаме при SAP е моделът на хибридното лицензиране – клиентът избира начина, а ние управляваме портфолио. Ето защо обяснявам на финансовите анализатори: не гледайте колко голям е маржът, а абсолютния оперативен приход, защото, за да си конкурентоспособен трябва да управляваш портфолио.

 

Бих искал да ви задам и един по-скоро личен въпрос. В книгата си, вие говорите открито за инцидента, при който изгубихте едното си око. Съжалявам за това, но какво следва? Разкажете ни за книгата, която написахте.

Благодаря ви, много мило от ваша страна.

Бог никога не отнема, без да даде нещо още по-добро в замяна. Така че, аз не съм загубил нищо, а по-скоро спечелих много мъдрост от цялото преживяване. Много се вълнувам от живота и приноса, който мога да имам към света. Започваш да мислиш как може да служиш и какво можеш да направиш за хората, когато ти се случи нещо такова. Написах първата си автобиографична книга, „Мечтата на победителя“ (Winner's Dream), през 2014, а следващата стъпка е новата ми книга, в която темата ще е пътят от мечтата до победата.