Начев: Трябва по-строг контрол върху разходването на парите за здраве

Лимитите при допълнителния пакет медицински дейности не са добър метод за по-ефективно разходване на публичните средства

08:48 | 22 януари 2016
Автор: Investor.bg
Генчо Начев. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Генчо Начев. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Ваксините, дарение от Турция, са напълно годни. Скандалът с тях е изкуствен. Самият факт, че министърът на здравеопазването сезира прокуратурата с оглед на внасянето на паника сред населението, е положителен знак, коментира Генчо Начев, директор на болницата „Света Екатерина“ в предаването „Бизнес старт“ по Bloomberg TV Bulgaria.

Законодателните инициативи дават основание да се мисли за началото на една реформа. НЗОК трябва да сключва договор само с най-добрите здравни заведения и с толкова от тях, колкото са необходими за задоволяването нуждите на потребителите. Д-р Начев коментира важността и значението на въвеждането на по-строг контрол върху разходването на публичните средства в здравеопазването.

Необходима е нова методика за финансиране на болниците. Клиничните пътеки са метод за осигуряване на качество. Внедряване на диагностично свързани групи, като метод за финансиране на болниците, не се случи заради политически и финансови интереси, коментира още проф. д-р Начев. 

По думите му, ако внедрим националната здравна карта, намаляването на болничните легла ще бъде решено. 

Вижте повече във видеото: