Кун Гонисен: Парите понякога са заплаха за честната игра и талантите

Кун Гонисен, бивш треньор на белгийския национален отбор по тенис в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria, 21.01.2016.

10:04 | 21 януари 2016
Автор: Кирил Петков
Кун Гонисен. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Кун Гонисен. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Уредените мачове в тениса са поредното доказателство за това, че парите понякога представляват най-голямата заплаха за честната игра и за развитието на младите таланти. Това заяви пред камерата на Bloomberg TV Bulgaria бившият треньор на белгийския национален отбор по тенис Кун Гонисен. Според него спортната индустрия се е променила драстично през последните няколко години, а най-голямото предизвикателство пред съвременните треньори е да подготвят спортистите не само физически и психически, но и емоционално.

"Първата сфера, в която бяха направени задълбочени проучвания, с цел повишаване на капацитета на спортистите беше това, което аз наричам „физическата батерия“. Чак през 80-те години започнахме да обръщаме по-сериозно внимание на „психическата батерия“.

По думите на Гонисен техниките и принципите, които са валидни при обучението на спортисти, важат и за други сфери от живота, като например как да бъдем по-успешни като мениджъри: 

"На хората в света на бизнеса също им се налага да работят по 60-70 часа седмично. Ако не тренират своето съзнание, своята интелигентност или някой друг важен аспект от работата, те също търпят провали. А ако нямат способността да се възстановяват от стреса, виждаме как в днешно време много хора страдат от т.нар. „бърн аут“ (burn out). А това води до пълна демотивация. Така че според мен в днешно време корпоративният свят действа по много сходен начин със света на спорта, но хората от бизнеса понякога не се съобразяват с механизмите, които аз наричам „законите на майката природа“

 "Парите са най-голямата заплаха за един талант", каза още спортният ментор. "Ако подпишете договор за 6-7 милиона долара, когато сте на 17 години, е много вероятно да си повярвате, да си кажете „аз вече съм на върха“, да ви домързи, да спрете да тренирате и да спрете да се развивате".