Volkswagen планира да предложи отстъпки на клиентите си в Германия

Офертите се очаква да засегнат автомобили с 1,6-литрови дизелови двигатели.

16:07 | 20 януари 2016
Автор: Investor.bg
Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg
Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg

Volkswagen може да предложи отстъпки на собствениците на автомобили с манипулиран софтуер, пише Investor.bg

Автопроизводителят се опитва да се справи с последиците от най-големия скандал в историята си. Миналата година компанията беше обвинена, а впоследствие призна, че е подправяла системите, които следят нивата на вредните емисии, така че при тестовете да се показват по-ниски равнища.

Автогигантът очаква разходите по скандала, включително сервизна акция за 8,5 милиона автомобила в Европа, да надхвърлят 30 милиарда евро. Компанията търси начини да намали разходите и да стабилизира продажбите, така че да се справи с последиците от скандала. 

Специалните предложения вероятно ще се фокусират над автомобили с 1,6-литрови дизелови двигатели, при които се изискват скъпи хардуерни подобрения, а не само работа по софтуера. Такава възможност ще има само в Германия, където засегнатите коли са около 2,4 милиона.

От Volkswagen коментират единствено, че е обичайна практика компанията и дилърите й да предлага специални оферти на клиентите.

Скандалът с емисиите струва на VW над една четвърт от пазарната оценка на компанията. Дългогодишният изпълнителен директор Мартин Винтеркорн подаде оставка, а в редица държави по света се провеждат разследвания и съдебни дела.