Булард: Eвтиният петрол притиска инфлационните очакванията

Слабите нагласи може да запазят реалната инфлация по-ниска

08:00 | 15 януари 2016
Обновен: 11:00 | 15 януари 2016
Автор: Виргиния Стаматова
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Продължаващият разгром на глобалните петролни пазари може би е довел до „обезпокоителен“ спад на американските инфлационни очаквания, което ще направи по-трудно за Федералния резерв постигането на една от ключовите цели. Това каза председателят на Фед в Сейнт Луис Джеймс Булард, предава Investor.bg.

Откакто започна драматичният спад на петрола през 2014, представителите на Фед настояват, че влиянието върху ценовите нива в САЩ ще бъде временно, възстановявайки се от дъното в даден момент и позволявайки на инфлацията да се повиши до целта на Фед от 2%.

Булард каза, че като цяло все още чувства, че ще се случи именно това, като ниските цени на петрола са „бичи фактор за САЩ“, подкрепяйки потребителските разходи и рекордните нива на автомобилни продажби.

Той обаче казва, че както пазарно базираните, така и дългосрочните показатели на инфлационните очаквания се понижават, а техният продължителен спад „става тревожен“.

Очакванията на домакинствата и бизнеса за инфлацията се смятат за ключов компонент при определяне на реалните увеличения на цените. Ако те тръгнат в неблагоприятна посока, това може да натисне нивото на инфлацията още надолу по начин, който ще бъде трудно да се промени.

„Ниските инфлационни очаквания може да запазят реалната инфлация по-ниска, при останали равни условия, което ще направи по-трудно за Фед връщането на инфлацията към целевата“, казва Булард.

Булард има право на глас в комисията за определяне на политиката на Фед тази година и неговите коментари отразяват централния фокус на Фед по това дали глобалните икономически условия може да подкопаят усилията за вдигането на американската инфлация. Предпочитаният показател за инфлацията на Фед в момента е под 1%, което е доста под целта.

Фед предприе първото си повишение на лихвените проценти от близо десетилетие през миналия месец, но заяви, че следващите увеличения ще зависят от по-солидни доказателства, че инфлацията се вдига обратно към целевото ниво.

Булард е сред централните банкери, които защитаваха по-ранно повишаване на лихвените проценти отчасти заради това, че очаква инфлацията да се възстанови. В последните си коментари, включително тези в четвъртък пред Economic Club of Memphis, той обаче изразява по-силен скептизицъм.

„Щом се стабилизират цените на петрола, основната инфлация трябва да се завърне към целевата на Федералната комисия за отворения пазар от 2%, въпреки че това ще отнеме повече време, отколкото се смяташе“, добавя Булард.