В. Тодоров: Санкциите срещу Русия трябва да бъдат преразгледани

Политическата криза в Русия се усеща най-силно при малкия и средния бизнес

08:28 | 15 януари 2016
Автор: Investor.bg
Валери Тодоров. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Валери Тодоров. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Натискът на падащите цени на горивата и санкциите срещу Русия започват да притискат руската икономика. Песимизмът на битово ниво дори е по-силен, каза Валери Тодоров, бивш кореспондент на БНР в Москва в предаването "Бизнес старт" по Bloomberg TV Bulgaria.

Икономическата прогноза за ръста на БВП в Русия беше коригирана няколко пъти, като очакванията са за стопански растеж под 1% от БВП. Истината е, че структурните реформи се забавиха. Курсът на валутите също влияе силно върху вътрешните инвестиции, а очакванията за обемите на външните инвестиции не се оправдаха, каза Тодоров.

От няколко дни се говори дори за риск от повтаряне на кризата в Русия през 1998-2000. Изказват се опасения за хиперинфлация, висок бюджетен дефицит, безработица и риск от социални вълнения. Ролята на санкциите трябва да бъде преразгледана, тъй като води до затормозяване на част от икономическите процеси в Европа. 

Политическата криза в отношения между Турция и Русия също дава отражение не само върху дългосрочната политика и енергийните проекти на страната, но и върху търговския обмен и очакванията на фирмите. Кризата удря малкия и средния бизнес. В този контекст песимизмът е най-силен на битово ниво в Русия, каза Тодоров.   

Вижте повече в следващото видео: