Ю. Войнов: 2016 ще бъде много по-трудна от 2015

Финансистът за перспективите пред българската икономика в „Светът е бизнес“, 14.01.2016.

21:52 | 14 януари 2016
Автор: Кирил Петков
Юлиан Войнов. снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Юлиан Войнов. снимка: Bloomberg TV Bulgaria

2016 ще бъде много по-трудна от 2015. Очаквам, че тя ще бъде една от най-тежките години от началото на кризата. Дано България и българският бизнес преминат успешно през нея и да достигнем 2% ръст. Това каза Юлиан Войнов, финансист, икономист в предаването „Светът е бизнес“ на Bloomberg TV Bulgaria.

Войнов цитира есенната прогноза на ЕК, в която препоръчаният ръст на България е 1,7%. "Правителството предложи 2,1% за 2016, но два месеца, след като бе приет бюджетът, се появиха сигнали, че световната икономика изпада в криза и ни предстои една от най-лошите години, след началото на кризата", каза той.

За световните пазари Войнов каза:

В Китай ще последва едно много силно „спихване“ на балона.

Финансовият пазар е колабирал. Световните финансови пазари отвориха със срив, който е четвъртият по големина в историята на съществуването им. А всички предишни пъти, когато това се е случвало, годините са завършвали отново със спад. Изгледите са песимистични.

Това директно влияе на България: „Над 50% от българския износ е горива, материали. Няма вторична преработка и цените са свързани директно с борсовите. Ако приемем, че един от влекачите на българската икономика беше износът, то сега нямаме причини да вярваме, че това ще се повтори през 2016".

Не оптимизъм, а популизъм е да се твърди, че българската икономика може да нарасне над 4%. Няма причини за такова говорене, а показателите, които се наблюдават и анализират, говорят за тенденции, които водят точно в обратната посока“.

Относно промяната на данъците, като възможен сценарий, финансистът каза, че „ставките, които бяха заложени в настоящия бюджет, надали ще бъдат променени през тази година, но такъв дебат съществува“.

По повод насърчаването на общините да вдигат местните данъци, за да се финансират, той каза, че държавната политика се прехвърля на общинско ниво.

„Общините бяха насърчавани да усвояват европейски средства, в които трябваше да участват със съфинансиране. Така те врязоха в дългове. Снега им се казва, че тези дългове трябва сами да покрият чрез данъци".

Чуйте още: