Парламентът избра почти единодушно Ивайло Иванов за шеф на НОИ

Без нито един против, с 183 за и един въздържал се депутатите потвърдиха кандидатурата на досегашния зам.-министър на труда

14:22 | 19 септември 2017
Снимка: Олег Попов, Investor Media Group
Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Досегашният заместник-министър на труда и социалната политика Ивайло Иванов беше избран за управител на Националния осигурителен институт (НОИ) с мандат от четири години, съобщава Investor.bg.

На извънредно пленарно заседание днес Народното събрание одобри единствената кандидатура – тази на Иванов, с почти пълно единодушие.

Изборът стана с гласовете на управляващи и опозиция и без дебати. От 184 гласували народни представители 183 бяха „за“, нито един не беше "против" и само един гласува "въздържал се".

Кандидатурата на единствения кандидат за поста Ивайло Иванов бе внесена от ГЕРБ и „Обединени патриоти“.

Процедурата за избор на управител на НОИ беше обявена, след като Бисер Петков, който изпълняваше длъжността, стана министър на труда и социалната политика в кабинета  „Борисов 3".

 „Атака" разкритикува мнозинството и управляващата коалиция заради единствената кандидатура. Народният представител Павел Шопов попита защо опозицията не е предложила свой кандидат, така че да има сблъсък на концепции, а парламентът е принуден да дискутира една единствена кандидатура.

В отговор Георги Гьоков от БСП посочи от парламентарната трибуна, че Иванов отговаря на изискванията за поста. Стана ясно, че в БСП са обсъдили кандидатурата и я одобряват. Гьоков напомни също, че от шефа на НОИ не зависи политиката в пенсионната система.

Кандидатурата на Ивайло Иванов бе подкрепена и от ДПС.

Светлана Ангелова от ГЕРБ изброи качествата на Иванов и похвали визията му за развитието на осигурителния институт.

Хасан Адемов заяви, че в ДПС са убедени, че кандидатурата трябва да бъде подкрепена с консенсус заради огромната обществена значимост на НОИ като институция. При избора на управител на публична институция като НОИ задължително трябва да има съгласие, каза той и обяви, че партията дава доверието си на Иванов в аванс.

Адемов напомни на депутатите, че управителят на НОИ е с административни функции и политиките на институцията са свързани с осигуряване на прозрачност, въвеждане на електронни услуги и гарантиране на осигурителните плащания на гражданите.

Ивайло Иванов е с икономическо образование, работил е в Агенцията за социално подпомагане.

Миналата седмица пред социалната комисия Иванов обяви за свой основен приоритет подаването на заявления за краткосрочни и дългосрочни обезщетения да става изцяло по електронен път. Той заяви още, че ще направи всичко по силите си това да се случи до началото на 2019. Друг приоритет ще бъде въвеждането на електронна проверка на осигурителния стаж, за да се намалят опашките в НОИ.