Велан: До 5 години ще има консолидация на пазара

Съотношението на капиталовите разходи спрямо приходите от продажби на Telenor Bulgaria ще бъде 19,42%, каза изп. директор на Telenor Bulgaria в предаването "В развитие", 12.01.2016.

20:07 | 12 януари 2016
Автор: Кирил Петков
Стайн Ерик Велан. снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Стайн Ерик Велан. снимка: Bloomberg TV Bulgaria

В рамките на 5 години ще има консолидация на пазара на комуникационни услуги. Българският пазар малко изостава от останалите европейски пазари.  Съотношението на капиталовите разходи спрямо приходите от продажби на Telenor Bulgaria ще бъде 19,42%. То ще съответства на капиталовите разходи, които прави Telenor Group. Това каза Стайн-Ерик Велан, CEO на Telenor Bulgaria в предаването „В развитие“ на Bloomberg TV Bulgaria.

2015 и 2016 са и ще бъдат две години, в които ще инвестираме много и то не само в мрежата, а и в обновяване на магазини и продължаващо обучение на персонала. Планирани капиталови разходи се запазват на същите нива, като до сега, защото видяхме че това осигурява добра доходност за нашите инвестиции, подчерта Велан.

Две са дългосрочните тенденции в телекомуникационния пазар. Едната е, че потреблението на данни ще продължи да расте експоненциално. Другата е консолидацията. Тази тенденция ще бъде много добре очертана в Европа и Telenor, със своята сила, ще бъде консолидатор".  

Още за плановете на мобилния оператор, както и какъв ще бъде ефектът на новите европейски регламенти и премахването на роуминга през 2017, чуйте в целия коментар на Стайн Ерик Велан.