Икономическата перспектива пред Китай е притеснителна

Hitachi среща трудности с бизнесите си в страната, заяви президентът на компанията

11:23 | 11 януари 2016
Автор: Виргиния Стаматова
Снимка: Tomohiro Ohsumi/Bloomberg
Снимка: Tomohiro Ohsumi/Bloomberg

Японският гигант Hitachi среща трудности при намаляването на цените на продуктите си в Китай след забавянето на растежа във втората по големина икономика в света.

„Силно обезпокоени сме за перспективите пред китайската икономика“, заяви президентът на Hitachi Тошиаки Хигашихара в петък. „Ако ситуацията не се промени, цените на продуктите ни няма как да се задържат на същите нива, както преди. Бизнесите ни със строителна техника и асансьори ще бъдат поставени в тежка ситуация, която няма да можем да избегнем“, допълни той.

Икономическият растеж в Китай се забавя в резултат на опитите на правителството да преструктурира икономиката на страната, да рационализира държавни предприятия и да се пребори със застаряващата работна сила. Сделките на пазара с багери са вече по-малко от една седма в сравнение с върха, достигнат през 2010, сочат оценки на разположената в Токио  Hitachi Construction Machinery Co. 

Достигайки пик от 600 хил. през 2014, продажбите в Китай може да спаднат до около 500 хил. през следващата година, като това ще бъде съчетано със свръхпредлагане на жилища и намаляване на брой на хората, отиващи да живеят в големите градове.

Пазарната капитализация на Hitachi e 26 млрд. долара, като Азия е вторият най-голям приходоизточник за компанията след вътрешния пазар в Япония, показва информация на Bloomberg. Социалната инфраструктура и индустриалните системи са най-големият бизнес на японския гигант, осигуряващ 35% от приходите за последната отчетната година, приключила през март 2015.

Глобалният бизнес с асансьори е изправен пред сериозна заплаха заради забавящия се пазар на недвижими имоти в САЩ, се казва в доклад на Bloomberg от миналия месец.