Отказът на държавата за децентрализация на общините води до скок на данъците

От началото на 2017 случаите на скок на местните данъци са 62, на намаление - едва 8

09:50 | 16 юли 2017
Обновен: 09:50 | 16 юли 2017
Снимка: Pixabay.com
Снимка: Pixabay.com

Състоянието на общинските бюджети и отказът на централната власт от фискална децентрализация поставят все повече местни власти в ситуация, в която повишаването на данъци изглежда къде изкушаващо, къде наложително.

Това се казва в анализ на икономиста Явор Алексиев от Института за пазарна икономика (ИПИ), цитиран от Investor.bg.

Изчисленията на ИПИ, базирани на информация, получена от самите общини, показват че все повече от тях прибягват към повишаване на ключови данъци.

В периода 2012-2017 ИПИ проведе 6 отделни годишни изследвания на нивата на местните данъци и такси като част от проекта „Регионални профили: показатели за развитие”. През пролетта на всяка година икономистите изпращат заявления по Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ) до всички общини в страната. В обхвата на изследването влизат водещи местни данъци като:

данък върху недвижимите имоти - нежилищни имоти на юридически лица (‰);

данък върху превозните средства и леките автомобили – с мощност от 74 kW до 110 kW (лв./kW);

годишен патентен данък за търговия на дребно до 100 кв. м търговска площ – при най-добро местонахождение на обекта (лв./кв.м);

данък за прехвърляне на собственост (‰).

Резултатите от последното проведено проучване са недвусмислени: местните данъци продължават да нарастват, като случаите на регистрирано увеличение през 2017 са 62, а намаленията - едва 8.

Общо за периода 2013-2016 са регистрирани 210 случаи на увеличения и 50 случаи на намаления на тези четири данъка. Най-вероятно действителните промени (и в двете посоки) са повече от уловените, но достъпна официална информация за това липсва, а тенденцията в наличните данни е достатъчно ясна, за да не бъде поставяна под съмнение, смятат авторите на анализа.

Те уточняват, че събраните от тях данни покриват над 80% от общините и дават достатъчно добра представа за промените в основни данъци и такси на местно ниво.