Попов: Всяка страна на Балканите иска да е газов хъб

Историята около Овергаз е свързана и с факта, че има фирми, и енергийни, и неенергийни играчи в България, които имат интерес от изкривения монопол, който съществува, коментира Юлиан Попов в "Бизнес старт", 8.01.2016

08:41 | 8 януари 2016
Автор: Кирил Петков
Илиян Попов, снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Илиян Попов, снимка: Bloomberg TV Bulgaria

На Балканите всяка страна иска да бъде газов хъб и мисли, че географията може да й го осигури, но това не е възможно, каза експертът, „защото регионът има много ниска консумация на газ. Източна Европа консумира едва 20% от европейските количества, като се изключи Румъния, но тя има собствено производство".Това каза Юлиан Попов, председател на Европейския институт за ефективност на сградите и бивш служебен министър на околната среда и водите, в предаването „Бизнес старт“ на Bloomberg TV Bulgaria.

"Когато говорим за газ, говорим за малък сектор на енергетиката. Само 10-12 % от енергетиката в България е свързана с газ".

Попов препоръча: „Това, което би било по разумно, е България, задължително с Гърция и Турция и още две-три страни в региона, да се съберат заедно. Да се помисли как да създадем газов пазар, кого ще обслужва той и как ще се изгради, вместо да чакаме ЕС да ни принуди да въведем някакъв тип пазарни отношения и диверсификация“.

Историята около Овергаз е свързана и с факта, че има фирми, и енергийни, и неенергийни играчи в България, които имат интерес от изкривения монопол, който съществува в България. 

Русия иска да поддържа проекти, като Северен, Южен поток, като полуживи проекти, които да блокират развитието  на алтернативна структура. Русия си дава сметка за свиващата се консумация на газ в Европа и за това, че има много други играчи, като шистов газ, възобновяеми източници, които се появяват.

По повод желанието на голяма част от страните да бъдат газов хъб, Попов каза, че „в момента има само два европейски хъба – Великобритания и Холандия, защото газовият хъб е търговско средище, което не се изгражда. Инфраструктура е необходима, но по-важно е да има много пазарни играчи, да се осигурява ликвидност, и да има високо доверие в територията, която иска да се нарече газов хъб".

Експертът коментира и амбициите, и страховете на Русия за изграждането на газовите потоци, както и фактът, че газът бива изтласкван, като потребление в Европа за сметка на електричеството. Това е свързано и с новите стандарти за строителство, които влизат в сила от 2018, каза той.

„Консумацията на газ в Европа се свива. Ние непрекъснато подценяваме тази тенденция. Прогнозите от 2003 година сочеха, че днес консумацията на газ трябваше да е 600 млрд. куб. м на година, но реалната цифра, която в момента се отчита е 400 млрд. куб. м. годишно".

Повече във видеото: