Пекин и Хонконг пускат механизъм за взаимна търговия на облигации

Хонконгските и чуждестранните инвеститори ще могат да търгуват облигации, пуснати в континентален Китай

10:35 | 2 юли 2017
Китайски юани. Снимка: Qilai Shen/Bloomberg
Китайски юани. Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Китайската народна банка и Управлението по паричен контрол на Хонконг одобриха механизъм за взаимен достъп до пазара на облигации (Bond Connect). Промените ще позволят на хонконгските и чуждестранните инвеститори да търгуват в „Северно направление“ (Northbound trading), т.е. ще могат да купуват и продават облигации, пуснати в континентален Китай.

Механизмът ще заработи на 3 юли, се разбира от съобщение на китайската централна банки, цитирано от РИА Новости.

„С цел развитие на пазара на облигации в континенталната част на Китай и специалния административен район Хонконг, Народната банка на Китай и Управлението по паричен контрол на Хонконг одобриха механизъм за взаимен достъп на пазара на облигации между САР Хонконг и континенталната част на Китай. Пробният пуск на търговете в „северно направление“ (Northbound Trading) ще се състои на 3 юли“, се казва в съобщението на регулатора.

Northbound Trading ще позволи на международните и хонконгски инвеститори да търгуват с облигации от континентален Китай, а респективно Southbound Trading ще позволи на инвеститорите от континентален Китай да търгуват с хонконгски и чуждестранни бондове. Все още не е ясно обаче кога ще бъде пуснат механизмът по „южно направление“.