Янев: Нужни са ни примери като Telerik и Walltopia

България е на доста добро ниво откъм стартъп инвестиции, заяви президентът на преакселераторът Start it Smart

10:45 | 6 януари 2016
Автор: Александра Попова
Никола Янев Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Никола Янев Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

У нас липсва самосъзнание, че можеш да създаваш и подобряваш нещо, което помага на хората, каза той. За да дозреем са ни нужни примери на големи компании от калибъра на Telerik и Walltopia, които са стартирани в несигурни времена, тъй като това ще окуражи хората. Това заяви в ефира на Bloomberg TV Bulgaria президентът на преакселераторът Start it Smart Никола Янев. Той говори за финансирането на стартъпи с фондове за рисков капитал, обръщайки специално внимание на своята фирма. За тях това е гаранция, че ще компанията ще успее бързо да се разрасне и да си възвърнат инвестицията в подобаващ срок. 

По думите му фондовете за рисков капитал търсят иновативните компании, "а не тези, където ги има другaде и просто са направени тук с българско име".

"Когато Launchub и Eleven стартираха, след около година и половина забелязахме, че имат големи изисквания към кандидатите за финансиране - бета продукт, ранни клиенти, подписани писма за кореспонденция с клиенти", каза Янев. "Преакселераторът ги хваща на ниво идея, и за 10 седмици предприемачите преминават менторска програма, като накрая вече имат готов разработен продукт, с който да отидат при акселераторите", допълни той.

Според Янев "откъм стартъп инвестиции България е на доста добро ниво". Той обаче отбеляза, че "за да вземе една компания между 4 и 10 млн. евро, тя трябва да излезе извън страната". "Това е нормално, тъй като в подобен момент на развитие компанията трябва да търси още по-мащабно развитие", отбеляза още той.

Повече във видеото: