Петкова: Електроенергията ще поскъпне с 2-3% през 2016

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова в предаването „Бизнес старт“ на Bloomberg TV Bulgaria, 5.1.2016.

08:46 | 5 януари 2016
Автор: Кирил Петков
Теменужка Петкова. снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Теменужка Петкова. снимка: Bloomberg TV Bulgaria

В рамките на 2-3% ще поскъпне електроенергията през 2016. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова в предаването „Бизнес старт“ на Bloomberg TV Bulgaria по повод очакваното повишение на цената на тока след либерализацията на цените.

Шокови увеличения от порядъка на 20-30 процента няма да има. Изключително много се спекулира с прогнозите, каза още министърът и уточни, че в момента се работи, съвместно с експерти от ЕС, за изработване на критерии за защита на енергийно бедните хора в България: "Няма да се предприеме нищо, което да доведе до шок в системата".

Министър Петкова уточни, че нищо няма да бъде предприето до втората половина на годината, за да се определи категорията на енергийно бедните хора: "Всички стъпки ще бъдат предприемани обмислено, след оценка на риска от въвеждането на определени действия и мерки, за да се защитят потребителите и бизнеса". 

Петкова коментира също и предстоящия заем на БЕХ, както и приоритетните проекти за 2016 година – интерконекторите с Гърция, Румъния и Сърбия, както и газовия хъб „Балкан". 

Чуйте още: