Европа очаква преместване на центъра за IT-иновации във финансите

Ще бъде ли изместен Лондон от Париж след Brexit

14:30 | 27 януари 2017
Автор: Кирил Петков
Снимка: pixabay.com
Снимка: pixabay.com

Париж проведе форум, на който се опита да докаже, че може да бъде конкуренция на Лондон. След години тътрене след английската столица в надпреварата за нови технологични начинания в сферата на финансите, Париж се опита да докаже, че може да привлече повече от 1 500 инвеститори и предприемачи, пише Bloomberg. 

Парижкият форум, който се състоя миналата сряда и четвъртък (18-19.01.2017), показа три пъти по-добри резултати от миналата година.

С отделянето на Обединеното кралство от ЕС, шансовете на френската столица се покачиха значително. Компании като Societe Generale SA, Axa SA и испанската Banco Bilbao Vizcaya Argentaria SA, както и други, посетиха събитието, за да преговарят за бъдещото си развитие в града и в държавата.

За разлика от Лондон, през изминалите години парижката технологична индустрия не се радваше на добро финансиране. Бизнес средата далеч не бе благосклонна за тях.

Очаква се Groupe BPCE, вторият най-голям кредитор на Франция, да премести 1 000 свои служители в дигиталния си отдел и да да отвори клонове в Берлин и Франция. Миналата година Groupe BPCE купиха германската Fidor, платформа за онлайн банкиране. Societe Generale също насочва силите си в онлайн банкирането.

Банките във Франция трябва да приемат иновациите, тъй като повечето им клиенти се насочват към интернет банкиране.

Финансирането от Европа за иновации във финансовите технологии е спаднало на $233 млн., което е най-ниското ниво от година насам.