Черното злато поскъпна убедително в САЩ

Петролът в Азия се търгува в тесни граници

11:38 | 27 януари 2017
Автор: Кирил Петков
Снимка: freeimages.com
Снимка: freeimages.com

В навечерието на Китайската нова година петролът се търгува в тесни граници на азиатските пазари, пише Investor.bg.

Американският лек суров петрол WTI поевтинява с 0,28% до 53,63 долара за барел, а европейският бенчмарк Брент изтрива 0,52% от цената си до 55,95 долара за барел към 11:00 часа българско време.

По-късно в петък компанията за услуги в нефтената индустрия Baker Hughes ще обяви какво е изменението в броя на нефтените платформи в САЩ тази седмица. Миналата седмица беше отчетен ръст от 29 платформи – най-голямото повишение от близо четири години. Така броят достигна 551, което е най-високата стойност от ноември 2015 г.

Добивът на петрол в САЩ се повиши с над 6% от средата на 2016 г., но остава със 7% под пика си от 2015 г. и сега е на нивата от края на 2014 г., когато цената започна резкия си срив от 100 долара за барел.

По-високият добив в САЩ беше насърчен от поскъпването, предизвикано от постигнатата договорка между ОПЕК и големи производителки извън картела за свиване на добива. Държавите се споразумяха да понижат предлагането с близо 1,8 млн. барела дневно, като засега е постигнато понижение в размер на 1,5 млн. барела дневно.

По време на търговията в САЩ в четвъртък петролът поскъпна убедително, тъй като инвеститорите бяха окуражени от подема на фондовите пазари. Водещият борсов индекс в САЩ Dow Jones Industrial Average надмина психологическото ниво от 20 хил. пункта за пръв път в историята си. Един от катализаторите на подема на Wall Street бе серията укази на Тръмп, включително две изпълнителни заповеди за изграждането на тръбопроводите Keystone XL и North Dakota Access.