Мей цели да прекрати укриването на данъци от милионерите

Събираемостта на данъците от най-богатите в Обединеното кралство се понижава

11:21 | 27 януари 2017
Автор: Investor.bg
Британският министър председател по време на интервюто за Bloomberg в Давос. Снимка: Simon Dawson/Bloomberg
Британският министър председател по време на интервюто за Bloomberg в Давос. Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Великобритания трябва да подобри събираемостта на данъците от най-богатите хора в страната, ако иска да докаже, че държи „единия процент“ под контрол, пише Bloomberg. 

Британците, които притежават повече от £20 млн., получават правителствени съветници, за да им помогнат в попълването на данъчните декларации.

От 2009 насам събираемостта на данъците е паднала от £4,4 млрд. на £3,4 млрд, докато количеството данъци, които останалите хора плащат, се е покачило с £23 млдр. Тези промени са настъпили след появата на Данъчните служби на Нейно Величество.

Законодателите на министър-председателя на Великобритания Тереза Май се бунтуват срещу нея. Това би довело до допълнително усложняване на преговорите по напускане на Европейския съюз.

Според Мей всеки трябва да плати своя дял. Резултатите от статистиката обаче не са в нейна полза. Мей призова Данъчните служби на Нейно Величество да намерят начини да не позволяват на богатите да нарушават или заобикалят закона. Тя е поставила проблема с неравностойните приходи като основополагащ на политическата ѝ кампания.