Съд в Хонконг нареди ликвидацията на още един голям китайски строител

Dexin China Holdings Co. получи заповедта във вторник, три месеца след подаването на молба от China Construction Bank и година и половина след като обяви фалит

13:20 | 11 юни 2024
Автор: Пъръл Лю,Дороти Ма
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Списъкът на китайските строителни предприемачи, които са изправени пред съдебна ликвидация в Хонконг, става все по-дълъг, след като на строител на жилища в богат източен крайбрежен район беше наредено да прекрати дейността си.

Dexin China Holdings Co. получи заповедта във вторник, три месеца след подаването на молба от China Construction Bank (Asia) и година и половина след като обяви фалит. Миналата година беше одобрен нов план за преструктуриране, въпреки че компанията, която строи както жилищни, така и търговски сгради, не беше в състояние да се справи и с него.

Хонконг служи като портал за достъп на инвеститорите до високодоходни офшорни облигации на континентални емитенти. Това обаче го превърна и в епицентър на продължилия години наред спад в сектора на недвижимите имоти в Китай, който продължава да съпътства икономиката на страната. Заповедта за ликвидация показва, че въпреки новите опити на китайското правителство да подпомогне възстановяването на сектора, той продължава да изпитва затруднения.

Dexin се присъединява към група, включваща Jiayuan International Group Ltd и China Evergrande Group, които са получили такива заповеди от съдилищата в Хонконг през последните няколко години. Това не е и последната заповед - през следващите месеци предстоят изслушвания на редица големи строителни предприемачи, включително Country Garden Holdings Co., за да убедят съдиите, че продължават да изпълняват собствените си планове за преструктуриране на дълга.

Държавният съвет, кабинетът на страната, поиска от длъжностните лица да продължат да формулират нови политики, които да усвоят съществуващия жилищен фонд и да стабилизират пазарите, според изявление, публикувано на уебсайта на правителството късно в петък. Въпреки това индексът на акциите на китайските строителни компании се понижи с цели 2,7% във вторник, спадайки за втори ден и достигайки най-ниското си ниво от месец насам. Акциите на Dexin спаднаха с 6,6% във вторник, преди търговията да бъде преустановена.


Акциите на китайските строителни компании поевтиняват, въпреки опитите за укрепване и справяне с трудностите

Dexin, базиран в Джъдзян строителен предприемач, се концентрира върху изграждането на жилища и търговски сгради в сравнително богатия китайски регион на делтата на река Яндзъ. Според последния му годишен отчет към края на 2023 г. общите му задължения са в размер на 64,4 млрд. юана (8,88 млрд. долара).

През декември 2022 г. Dexin не изпълни задълженията си по 9,95% първостепенни облигации с падеж през 2022 г. в размер на главницата от 350 млн. долара. Това е „наистина много отдавна“, заяви правният представител на China Construction Bank в съда във вторник. Адвокатът на строителната компания се опита да докаже, че малък брой кредитори са се противопоставили на петицията и е имало опити за преговори.

Съдията от Върховния съд Линда Чан взима решение за по-малко от 20 минути. Тя планира да се произнесе с решение в рамките на една седмица.