Цената на облигациите по света пада заради намаляващото търсене на убежища

Доходността на съкровищните облигации се повиши с един до три базисни пункта по цялата крива, като се търгуваше близо до петмесечните върхове, достигнати миналата седмица

20:00 | 22 април 2024
Автор: Алине Ойманда,Сужата Рао
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Германските облигации и тези на САЩ започват седмицата на фона на намаляващото търсене на активи убежища и тъй като инвеститорите се подготвят да приемат редица нови емисии на дълг.

Доходността на съкровищните облигации се повиши с един до три базисни пункта по цялата крива, като се търгуваше близо до петмесечните върхове, достигнати миналата седмица. Лихвите в Германия се повишиха с подобна стойност, като се представиха по-слабо от основните си конкуренти в региона.

Стремежът към сигурни активи, който доминираше на пазарите през миналата седмица, отслабва поради липсата на сериозна ескалация на напрежението в Близкия изток. Фокусът сега се премества върху търговете на облигации тази седмица в САЩ и Европа като тест за инвеститорския апетит, след като доходността достигна най-високите си нива за 2024 г.

През тази седмица Министерството на финансите на САЩ ще продаде две, пет и седемгодишни облигации на обща стойност 183 млрд. долара, а Германия и Италия планират да наберат до 14 млрд. евро чрез предлагане на нови двугодишни облигации. Очаква се Европейският съюз да продаде три и тридесетгодишни облигации чрез банките по данни на Danske Bank A/S, с което ще набере 7 млрд. евро.

"Пазарът навлезе в тази седмица с нагласата, че няма новина, а е добра новина. Няма признаци за ескалация на геополитическата ситуация в Близкия изток, така че се наблюдава малко по-голямо поемане на риск", каза Майкъл Браун, стратег в Pepperstone Group Ltd. "Пазарът на съкровищни облигации няма да получи насока накъде да върви до следващото заседание на Федералния резерв на 1 май."


Доходността по облигациите достигна най-високите стойности за годината/ Доходността по съкровищните облигации стигат до нива, наблюдавани за последно в края на 2023 г.

Този месец доходността нарасна поради признаците, че икономиката на САЩ остава устойчива, което накара търговците да изтеглят залозите за намаляване на лихвените проценти от страна на Фед до края на 2024 г. Последният етап от разпродажбата на съкровищни облигации за кратко изтласка двугодишната лихва над 5% - ниво, което се възприема като ключово за мениджърите на облигации, които искат да вложат пари в къси матуритети.

"Вероятно ни делят около шест месеца от намаляване на лихвите, така че ще има няколко души, които ще искат да купят предната част и да фиксират тази доходност" в САЩ, каза Браун от Pepperstone. В понеделник доходността на двугодишните съкровищни облигации се търгуваше на ниво от 4,99%.

Инвеститорите очакват и публикуването на предпочитания от Фед измерител на инфлацията - ценовия индекс на разходите за лично потребление, който вероятно се е ускорил през март до 2,6%. Данните се очакват в четвъртък.

В Европа пазарите ще се съсредоточат върху индексa на мениджърите по поръчките във вторник, германските измерители на Ifo в сряда и поредицата от речи на членове на Европейската централна банка през седмицата, включително на президента Кристин Лагард по-късно в понеделник.