Германия подготвя данъчен пакет на стойност €7 млрд. за стимулиране на растежа

Новият пакет за растеж има за цел също така да помогне да се обърне спадащата подкрепа за трипартийния управляващ алианс на Шолц, съставен от неговите социалдемократи, Зелените и Свободните демократи

20:30 | 1 март 2024
Автор: Камил Ковалче и Михаел Нинабер
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Според запознати с планирането, управляващата коалиция в Германия подготвя пакет от мерки на стойност около 7 милиарда евро, за да се опита да изведе най-голямата европейска икономика от продължителния спад.

Правителството на канцлера Олаф Шолц иска да подготви пакета, който ще намали данъчната тежест за компаниите, навреме, за да получи одобрението на парламента преди лятната ваканция, казаха лицата, които помолиха да не бъдат идентифицирани, тъй като обсъждат поверителни преговори.

Общата стойност на пакета вероятно ще бъде около 7 млрд. евро, каза едно от лицата, макар да подчерта, че обсъжданията са все още в начален етап и сумата може да се промени.

Докато други големи икономики се радват на сравнително стабилна експанзия, Германия е спъвана от предизвикателства, вариращи от високи енергийни разходи, излагане на китайския пазар на трудности и геополитическо напрежение, предизвикано от войната на Русия в Украйна.

Миналия месец министърът на икономиката Роберт Хабек обяви, че правителството е намалило прогнозата си за растежа за тази година до едва 0,2% - много по-плавен от отскока от 1,3%, който предвиждаше няколко месеца по-рано.

Хабек, член на Зелените, който е и вицеканцлер, определи миналогодишното съдебно решение, което обърка бюджетното планиране на коалицията, като допълнителен фактор, който натежа върху икономиката.

Трипартийната коалиция в Германия се срина в националните проучвания | Консервативният блок ХДС/ХСС и крайнодясната AfD имат най-голяма подкрепа

Миналата година правителството представи пакет от мерки, целящи да стимулират активността, но той беше размит от регионалните законодатели и все още е блокиран в горната камара на парламента.

В сравнение с първоначалния обем от около 7 млрд. евро, пакетът - който е насочен към малките и средните предприятия - сега е на стойност малко над 3 млрд. евро. Следващото заседание на горната камара на парламента, или Бундесрата, ще се проведе на 22 март.

"Ние сме доста оптимистично настроени, че той ще бъде одобрен, макар и в променен вариант", заяви Шолц пред репортери в петък на панаир за квалифицирани работници в Мюнхен.

"Правителството би искало да разполага с целия пакет, но става въпрос за данъчни приходи на федерално, регионално и местно ниво и трябва да намерим взаимно съгласие", добави той.

Новият пакет за растеж има за цел също така да помогне да се обърне спадащата подкрепа за трипартийния управляващ алианс на Шолц, съставен от неговите социалдемократи, Зелените и Свободните демократи, казаха лицата. Крайнодясната партия "Алтернатива за Германия" получи рязко увеличение на подкрепата си преди трите регионални избори в бившия комунистически източен регион през септември.

Антиимигрантската партия е особено силна там, като в проучванията й се отчитат около 30 % в сравнение с около 20 % на национално равнище. В национален мащаб тя е на второ място, изпреварвайки SPD на Шолц и изоставайки само от основните опозиционни консерватори.