Австрийска имотна империя за €23 милиарда е пред фалит

Signa на австрийския магнат Рене Бенко, която се състои от множество подразделения в различни държави, може да обяви десетки фалити през следващите седмици, ако не настъпи късен пробив

19:50 | 27 ноември 2023
Обновен: 10:53 | 28 ноември 2023
Автор: Мартън Едер,Либи Чери,Лора Малш
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Империята на Рене Бенко за търговия на дребно и недвижими имоти на стойност 23 млрд. евро е на прага на вълна от фалити, тъй като нарастват съмненията, че последните усилия за осигуряване на спешно финансиране ще се увенчаят с успех.

Според хора, запознати с дискусиите, Signa на австрийския магнат, която се състои от множество подразделения в различни държави, може да обяви десетки фалити през следващите седмици, ако не настъпи късен пробив.

Групата, която притежава дялове в престижни недвижими имоти, включително сградата Chrysler в Ню Йорк, луксозни молове във Виена и най-голямата верига универсални магазини в Германия, се стреми да набере до 600 млн. евро, за да посрещне краткосрочните си нужди от ликвидност. Докато часовникът тиктака за намиране на решение, преговорите са допълнително затруднени от сложната структура на Signa, която включва различни инвеститори и кредитори на различни нива, казаха хората, които помолиха да не бъдат идентифицирани, позовавайки се на вътрешни въпроси.

В знак на недостиг на парични средства Signa Real Estate Management Germany GmbH подаде молба за обявяване в несъстоятелност в Германия, според регистъра на страната. Съдът в Берлин назначи Торстен Мартини за временен управител на дружеството, което е изцяло притежавано дъщерно дружество на Signa Prime, съсобственик на Selfridges в Лондон и берлинския универсален магазин KaDeWe.

Говорител на Signa не е отговорил на обаждане и имейл с искане за коментар.

Signa рискува да се превърне в един от най-големите сривове на пазара на недвижими имоти в Европа след световната финансова криза. Търговските недвижими имоти бяха силно засегнати от повишаването на лихвените проценти, което сложи край на повече от десетилетие на нарастващи оценки.


Бенко и други акционери може да претърпят загуби в империята/Разбивка по акционери на Signa Holding и неговите основни дъщерни дружества

Това, което отличава Бенко от много други инвеститори в недвижими имоти, е, че той продължава да прави престижни придобивания дори през последните години. Когато оценките започнаха да падат, недоверието на инвеститорите нарасна, а неясната корпоративна структура на Signa я направи особено уязвима.

В разцвета на своята империя Бенко привлича с умението си да сключва сделки високопоставени инвеститори от европейския елит, сред които австрийският строителен магнат Ханс Петер Хаселщайнер, германският транспортен магнат Клаус-Михаел Кюне и френската фамилия Пежо. Семейният тръст на Бенко притежава мажоритарен дял в групата.

Бенко, който се хвали, че има портфолио, конкуриращо британското кралско семейство и католическата църква, започва кариерата си като тийнейджър в Инсбрук, където преустройва тавански помещения. Миналата година акционерите внасят почти 1 млрд. евро свеж капитал в двете най-големи звена - Signa Prime и Signa Development.

Но тази щедрост е застрашена, тъй като проблемите се увеличават. Тъй като някогашните лоялни акционери, които могат да загубят най-много в случай на неплатежоспособност, не желаят да се включат, други инвеститори остават настрана.


Избрани експозиции към Signa Companies/Signa си подсигури финансиране най-вече в немскоговорящите страни

Сред фондовете, към които са отправени искания за финансиране през последните седмици, са Mubadala Investment Co., Public Investment Fund на Саудитска Арабия, Attestor Capital и Elliott Investment Management.

Сред притежателите на облигации на стойност 300 млн. евро, емитирани от Signa Development - единствената публично търгувана ценна книга на конгломерата - е лондонският хедж фонд Arini. PIF на Саудитска Арабия има подчинена дългова позиция, разпределена между всички дружества на Signa.

Най-голямата експозиция на Signa е към банки чрез кредити, получени за финансиране на придобивания и строителни работи по проекти за развитие, като например Elbtower в Хамбург. Тези заеми често са обезпечени с имущество, което означава, че банките могат да възстановят загубите си.

Julius Baer Group Ltd., един от най-големите кредитори на Signa, заяви в понеделник, че преразглежда дейността си по предлагане на заеми на някои от най-богатите си клиенти, след като отпусна 606 млн. швейцарски франка (687 млн. долара) заеми на един контрагент.


Signa е голям кредитополучател/Дял на кредитния портфейл на Julius Baer за частен дълг

Въпреки че банката не назовава името на клиента, чиито заеми в момента се преструктурират, Bloomberg съобщи по-рано, че това е Signa на Бенко и че швейцарският регулатор Finma наблюдава експозицията.

Кредиторът "е предприел мерки, за да защити интереса си и да запази стойността на обезпечението си", заяви Баер в понеделник.